Бизнеси за продан

Кризата принуди десетки собственици да сложат на тезгяха фирмите си заедно с разрешителните

Бизнеси за продан | StandartNews.com
  • Кризата принуди десетки собственици да сложат на тезгяха фирмите си заедно с разрешителните
  • Офертите най-често са за ресторанти, кафенета и барове, предлага се турагенция с лиценз и застраховка


Икономическата криза, причинена от коронавируса, принуди много хора да разпродават цели разработени бизнеси.
В големите сайтовe за обяви има стотици такива предложения. Заведенията за хранене, кафенета, билярдните клубове, пицариите и фитнесите са най-често в офертите.
Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така че който реши да купува, може още на следващия ден да влезе с персонала си и да работи, съобщава БНР. Обявите за такива продажби са най-много в столицата и зимните курорти, но има десетки разпродажби и в градовете по Черноморието.
Само в един от сайтовете се натъкнах на поне 15 такива предложения от Варна. Продават се както малки квартални кафенета и ресторанти, така и големи нощни клубове и заведения, включително и такива, които се намират в района на морската гара.
За малко повече от 18 хиляди лева можете да купите разработена пекарна в централната част на града, като авторът на обявата подчертава, че фурната си има постоянни клиенти. Приблизително същата е цената за работещ бар в квартал "Чайка", като помещението се продава заедно с цялото оборудване.
Изобилието от такива обяви е свързано с това, че много от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на на крайната стъпка за продажба, коментира ресторантьорът Михаил Янакиев, според когото първите месеци на годината са най-трудни за бизнеса.
Според Емил Коларов от Сдружението на заведенията, много от по-големите и разработени бизнеси все пак успяват да оцелеят, макар и с големи трудности, но по-малки не могат да се справят и собствениците на такива фирми предпочитат да разпродават всичко. Някои от тях са обмисляли протести, но на този етап вместо да протестират, са решили просто да продават.
"Представители на бизнеса са скептични за резултата от едни евентуални протести и за това предпочитат да се отърват от ресторанта или кафенето, което в момента трупа само задължения", казва Коларов.
Продават се обаче не само заведения, но дори и бизнес с вендинг автомати. В Добрич пък предлагат бизнес с АТВ-та за скромните 7300 лева.
Сред най-интересните обяви във Варна е тази за продажба на работеща зала за виртуална реалност.


Транспортни фирми продават автобусите си на 30% от цената

Още от есента фирмите за пътнически превози масово продават автобусите си, за да покриват загубите.
"Ниe нe изкaрвaмe пaри, ниe в мoмeнтa нищo нe прaвим, caмo cтoим. Пътницитe вeчe ce oттeглихa oт тoзи вид трaнcпoрт. Нe иcкaт дa пътувaт c aвтoбуcи, вcичкитe cи имaт кoли. Aвтoбуcитe вървят нa 30 прoцeнтa от цената им", кaзвaт собственици на такива фирми.
Те са обявили пoчти вcички aвтoбуcи и микрoбуcи зa прoдaжбa oщe в нaчaлoтo нa eпидeмиятa прeз прoлeттa, нo дoceгa никoй нe e прoявил интeрec към тях. Имaт и крeдити, нo зaceгa бaнкитe нe ги притиcкaт. Cитуaциятa ги е принудилa дa cъкрaтят и чacт oт шoфьoритe. Пътничecкият трaнcпoрт игрae вaжнa рoля зa възcтaнoвявaнeтo нa икoнo-микaтa cлeд пaндeмиятa. Нo зa дa ce cъживи пoнe нaпoлoвинa, щe ca нужни мнoгo пoвeчe пaри и пo-бързa рeaкция oт cтрaнa нa държaвaтa при прeдocтaвянeтo им.
Малки бизнеси в Пловдив са на тезгяха.
Сред продавачите е Михаил Пеев, който заради пандемията е решил да се раздели с фирмата си за ремонт и продажба на компютърна и дигитална техника. Пловдивчанинът казва, че е направил всичко по силите си да запази бизнеса, но в условията на пандемията това вече е невъзможно. За собствено помещение на бул. "България" от 65 квадратни метра, заедно с фирма с 10-годишна данъчна история и без лев задължения, Михаил Пеев търси близо 90 хиляди лева. По думите му, офертата не е за всеки, но предпочита да направи опит да продаде бизнеса и да запази труда на живота си. "Много лесно мога да продам само магазина директно към някоя агенция и да прекратя регистрацията на фирмата в НАП, но предпочитам първо да видя дали мога да запазя бизнеса, като му намеря нов собственик.


Зоомагазин върви с животните

В подобно положение са още десетки пловдивчани, които в кризата се опитват да продадат бизнесите си. Сред най-екзотичните оферти са обявите за детски парти център за малко над 40 хиляди лева, напълно оборудвано студио за красота с два фризьорски стола и място за маникюристка в "Южен" за 65 хиляди лева, няколко фитнес зали, както и зоомагазин в централната градска част, който се продава за 100 хиляди лева, заедно с всички налични животни.
Освен с оборудване, някои от закъсалите собственици продават своите бизнеси с разрешителните, които идват с тях. Така например пловдивчанин продава туристическа агенция с лиценз за туроператорска и турагентска дейност, с валидна до юли 2021 година застраховка "Отговорност на туроператора", функциониращ интернет сайт и действащи договори с водещи туроператори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай