Белгийци готови да въоръжат сухопътните ни войски

John Cockerill Defense има интерес към модернизацията на българските Сухопътни войски

Белгийци готови да въоръжат сухопътните ни войски | StandartNews.com

John Cockerill Defense има интерес към процеса на модернизация на българските Сухопътни войски и предлага куполите си от серията 3000 за оръжейни системи на новите бронирани бойни машини за пехотата, съобщиха от белгийската компания.

Куполите (turrets) с марката  Cockerill са на въоръжение в редица армии и са в серийно производство. Белгийската компания представи пред медиите своите способности за участие в модернизацията на Сухопътните войски и разкри промяна в името и корпоративната идентичност. Известна през последните 200 години като CMI Defence, компанията се преименува на John Cockerill Defense и си поставя за цел да съхрани изграденото наследство, разширявайки стратегическите си партньорства.

„John Cockerill Defense не навлиза тепърва в България – още от 2010 г. насам разполагаме с активни местни доставчици за нашите продукти. Сега като естествена следваща стъпка в тези отношения имаме стремежа да разширим работата си тук и да изградим ново дългосрочно партньорство, което ще допринесе за подобрената боеготовност на Сухопътните войски“, обяви Беър Мидкиф, вицепрезидент маркетинг и продажби на John Cockerill Defense за Централна и Източна Европа.

Белгийската компания разработва, произвежда и интегрира куполи и оръжейни системи, които са сърцевината на всяка бронирана бойна машина. Нейните куполи предоставят най-високо качество през целия жизнен цикъл на бойните машини, който продължава от 30 до 50 години. Това се постига чрез модуларност, тъй като куполите от серията 3000 могат да функционират с широк спектър оръдия - от 25 мм до впечатляващите 105 мм. „Тази адаптивност, съчетана с отворена архитектура на електрическите и информационни системи, гарантира на всяка армия възможността да бъде гъвкава спрямо бъдещите й потребности, без да се налага да закупува нови куполи“, обясни Мидкиф.

По думите му куполите от серията 3000 на John Cockerill Defense се предлагат на българските Сухопътни войски от финландската компания Patria с нейната бронирана машина AMV и от френската фирма NEXTER за нейната 8х8 бойна машина NEXTER Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie (VBCI).

По време на събитието беше обявено и че българската компания OPTIX официално е призната за квалифициран доставчик на John Cockerill Defense. OPTIX е първата компания, сертифицирана под новото наименование на John Cockerill Defense и занапред ще бъде основен доставчик за ключови сфери в работата на John Cockerill Defense като системите за прицел и електронно наблюдение. Това сътрудничество се базира на висококачествената работа на OPTIX и конкурентните цени, като партньорството между двете фирми не зависи от развитието на проекта на Сухопътните войски.

„Ако куполите от серията Cockerill 3030 бъдат предпочетени от българските Сухопътни войски, възможностите за съвместна работа с OPTIX ще се увеличат значително. Тогава компанията ще бъде основен местен доставчик на ключови компоненти и услуги по поддръжка и ремонт на системите за наблюдение на куполите, които са важна част от добавената стойност на оръжейните системи. По този начин John Cockerill ще помогне на OPTIX да стане и доставчик на Safran, тъй като Safran е производителят на системите за наблюдение PASEO, използвани в кулата Cockerill 3030 “, обясни Беър Мидкиф.

Той използва възможността да обяви и смяната на името на компанията и нейната корпоративна идентичност. С над 200-годишна история зад гърба си, досега известната като CMI Defence компания се преименува на John Cockerill. Промяната влиза в сила от 16 май 2019 г., като новото име е вдъхновено от основателя на компанията. През 1817 г. Джон Кокерил полага основите на фирмата John Cockerill & Cie., която се превръща във вертикално интегрирана компания за металургия и машиностроене. „Новото име отразява в себе си иновациите, предприемаческия дух и качеството на работа, които са изградили нашата компания в последните две столетия“, обясни вицепрезидентът на John Cockerill.

John Cockerill Defense е част от корпоративната група на John Cockerill, която си поставя за цел да се справи с най-големите съвременни предизвикателства. Групата развива своята дейност в ключови сектори като енергетика, промишленост, околна среда, услуги и отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай