Банките пазят лихви, пазят клиенти

Повечето промени с в посока на другите параметри на кредита

Банките пазят лихви, пазят клиенти | StandartNews.com

"Всички банки все още запазват нивата на лихвите по кредитите от преди извънредното положение, т.е. 2,7 до 3,1%", съобщи пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев и уточни, че само две банки са повишили леко лихвите по ипотечните кредити.

"Повечето промени с в посока на другите параметри на кредита, но основното, което трябва да се знае, е, че се намалява процентът на финансиране заради това, че все още не е ясно дали ще има спад на цените на имотите и какъв ще бъде той. Затова банките финансират около 80% от стойността на имота, средно за пазара, което не е много голяма промяна, тъй като преди извънредното положение финансираха 85 на сто", обясни кредитният консултант.

Тошев коментира, че хората, които работят в секторите, които са много засегнати от кризата, в момента достъпът им до кредити е ограничен:

"В момента банките са много внимателни по отношение на преценката на стабилността на доходите. Финансирането на клиенти, които купуват жилища на груб строеж - Акт 14, също е леко ограничено. Проверява се строителят колко е надежден и дали ще има възможност да завърши сградата в срок".

По думите му лихвите по депозитите продължават да са много ниски и въпреки кризата депозитите продължават да растат. Според него не се очаква повишаване на лихвите по депозитите и трупане на нови депозитни маси, а оттук не се очаква и повишение на лихвите по изтеглените кредити.

"Хората трябва да бъдат спокойни и да знаят, че дългосрочно тяхната лихва ще зависи от пазарната ситуация и от индекса, който използва банката, която са избрали при сключването на кредит", обясни експертът.

Разсрочването на кредитните задължения заради кризата с COVID-19 ще доведе до тяхното оскъпяване, предупреди Тошев.

Съветът на кредитния консултант към хората, които са затруднени и ще разсрочат вноските по кредитите си, е да не се възползват от целия 6-месечен период, който се дава заради кризата с коронавируса, а да изберат 3-4 месеца, колкото реално е затруднението за тях, за да е по-малко увеличението в лихвите, защото всяко разсрочване води до леко повишаване на лихвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай