Банките казват на 1 април как ще отсрочват кредити

Управителят на БНБ: Не се отказваме от пътя към ERM II

Банките казват на 1 април как ще отсрочват кредити | StandartNews.com

Банките в България са готови да прилагат реда за отсрочване на кредитни вноски веднага след оповестяването му. Позицията бе разпространена чрез публикация на председателя на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов в тримесечния бюлетин на организацията. Очаква се редът да бъде публикуван в сряда.

Българските банки работят индивидуално с всеки клиент, за да могат заедно да постигнат най-добрите условия за справяне с трудностите, предизвикани от Covid-19, категоричен е председателят на асоциацията Петър Андронов.

Той определя като важна стъпка решението на Единния банков орган да предложи правила за отсрочването на кредитни задължения. Тези правила ще бъдат приложени у нас след специални указания от БНБ.

Управителят на БНБ: Не се отказваме от пътя към ERM II

От своя страна управителят на централната банка Димитър Радев разяснява досегашните мерки за допълнително подсигуряване на банковата система в своя публикация. Радев е категоричен, че банката работи по различни сценарии за влошаване на икономическата ситуация и отражението ѝ върху системата.

След второто тримесечие на годината вероятно ще има по-голяма яснота около интензитета на шока, смята гуверньорът.

В края на публикацията си той категорично подчертава, че страната ни не се отказва от пътя си към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и тясното сътрудничество с единния банков надзор, но ключовата стъпка в тази посока най-вероятно ще бъде забавена заради кризата с Covid-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай