„Балкански поток“ потече в Сърбия

От 1 януари Сърбия прекратява доставките на руска газ през Унгария

„Балкански поток“ потече в Сърбия | StandartNews.com

 

Продължението на газопровода „Балкански поток“ на територията на Сърбия започна да се пълни с газ, съобщава „Интерфакс“, позовавайки се на достоверни източници.

Официално газовото трасе се очаква да заработи на 1 януари 2021 година. То ще позволи да се прекрати напълно доставянето на руски газ в западната ни съседка през Украйна. Следващият етап от продължението на „Балкански поток“ се очаква да бъде пуснато трасето в Унгария, а после и в Австрия, пише руската агенция.

Първоначалните очаквания бяха, че газовото трасе ще бъде пуснато в Сърбия още в началото на 2020 година, заедно със старта на газопровода под Черно море. Съдебни дела и пандемията обаче забавиха процеса на територията на България, пише „Интерфакс“.

По-рано българската компания „Булгартрансгаз“ потвърди, че стартирането на газа към Сърбия ще започне до януари. Ежедневно обемът може да стигне до 15 милиона кубически метра, пише руската агенция. Тя припомня, че през март 2020 година Русия и България са подписали нов договор за цената на газа, с която нашата страна е получила отстъпка в размер на 40 процента, премиерът Борисов е нарекъл подобно решение „подарък“, а енергийният министър Теменужка Петкова е благодарила на Еврокомисията за помощта в преговорите, която е позволила да се стигне до „впечатляващия резултат“. След това Борисов обещал строителството на територията на България да приключи до края на 2020 година.

Агенцията също така прогнозира, че трасето в Унгария ще се забави до пролетта на 2021 година, тъй като имало нов проблем в участък от газопровода в Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай