Азербайджан готов да увеличи износа на газ за Европа

Първо договори, после инвестиции, след това газ, каза Илхан Алиев

Азербайджан готов да увеличи износа на газ за Европа | StandartNews.com

Азербайджан е готов, ако е необходимо, да увеличи износа на газ към европейските страни, заяви президентът Илхам Алиев в интервю за италианския вестник Il Sole 24 Ore, цитирано от други медии. „Има възможност за увеличаване на производството и износа, но това ще зависи от търсенето на европейските потребители“, каза той.

Алиев припомни, че тази година Азербайджан вече е изнесъл над 7 милиарда кубически метра за Европейския съюз. През 2022 г. планира да достави 9 млрд. куб. метра, а през 2023 г. - 11 млрд. куб. метра, пише БГНЕС.

„За да се увеличи производството, са необходими инвестиции, а това изисква договори. И така, първо договори, после инвестиции, след това газ. Но ние сме готови. Имаме огромни находища и модерна инфраструктура с възможност за свързване с други посоки в Европа, “, подчерта Алиев.

Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа на 31 декември 2020 г. чрез Трансадриатическия газопровод (TAP), който е неразделна част от Южния газов коридор (SGC). Доставките, изчислени за 25 години, предвиждат годишен износ от над 10 милиарда кубически метра азербайджански газ за европейския пазар, от които 8 млрд. куб. метра ще получи Италия, 1 милиард куб. метра - Гърция и България.

Южният газов коридор, който се простира на 3500 километра от Баку до южната част на Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания, е интегрирана тръбопроводна система, която включва още Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Пропускателната способност е 16 милиарда кубически метра газ. Основен източник на суровини се счита за находището Шах Дениз със запаси от 1,2 трилиона кубически метра. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай