Автомобилните гуми обявяват война на меките зими

Гумите са единствената зона за контакт на автомобила с пътя

Автомобилните гуми обявяват война на меките зими | StandartNews.com

Заради меките зими в последно време – тенденция, която, по всичко личи, ще се запази и в бъдеще – шофьорите ще се сблъскват с още по-предизвикателни условия на придвижване, а най-уязвими, но и най-поддаващи се на „обуздаване“ и впрягане в помощ на водачите са автомобилните гуми.

Все по-често явление през зимата е температурите да са около 0 градуса. Тъй като те се колебаят около нулата и пътят се затопля, водата по пътищата минава през непрекъснат цикъл на замръзване и размразяване.  Сцеплението на гумата става много слабо. Но има вече компании-производители, а специалистите сочат най-добрите в това отношение - Nokian Tyres, които предлагат безопасен избор за всякакви зимни условия.

През зимата пътищата може да бъдат покрити с вода, киша, сняг или лед. Гумите са единствената зона за контакт на автомобила с пътя. Затова, ако те загубят сцепление с настилката, много от другите системи за безопасност стават меко казано безполезни.

Може да се очаква, че промените на времето ще се увеличат, а екстремните метеорологични явления ще стават все по-чести. Производителите на гуми не могат да се фокусират върху разработването на една характеристика; вместо това е нужно да предоставят сцепление по време на обилен снеговалеж, а също и по време на зимен дъжд.

„Стремим се да създаваме зимни гуми по начин, който е възможно най-гъвкав и да постигнем добър баланс между сцеплението върху лед, върху мокра повърхност, сняг… с цел избягване на „аквапланинга“ и поднасянето при кишата“, твърди световният експерт в областта и ръководител на екипа от учени в Nokian Tyres Оли Сеппала.

Наскоро компанията представи иновативната концепция за гуми с прибиращи се шипове. Комбинацията от зимна гума с шипове и такава без шипове в едно може да бъде много полезна. Шиповете дават допълнително сцепление когато е нужно, докато износването на гумата по пътя през останалото време ще бъде минимално. В близко бъдеще обаче потребителите ще получат достъп до съвсем различен тип иновации, като например т.нар. „сензорна технология“.

„Сензорната технология ще стане нещо обичайно за гумите през следващите пет години. При зимните гуми ще видим и промяна в избора на материали и в геометрията на шиповете, както и в начина, по който гумата и шиповете ще се свързват“, разкри Ярмо Сунари, мениджър „Стандарти, правила и одобрения“ в Nokian Tyres.

Баланс между безопасност и устойчивост

Различните условия на шофиране изискват различни материали, шарки на протектора, и други характеристики. Всяка гума обаче е едно цяло, съвкупност от различни елементи, и ако промените една характеристика, то това ще се отрази на други. Управлението на цялостното представяне е прецизна работа, особено при дизайна на зимни гуми.

„В сравнение с летните гуми, разработването на безопасна зимна гума е сериозно предизвикателство. Производителят на гуми трябва да се стреми към оптимално сцепление в различни метеорологични условия, докато взима предвид екологичния отпечатък на гумата, наред с други неща“, обяснява Сунари.

Сменят етикетите за качествата на гумите

2021 г. в Европа носи смяна на етикетите на почти всички стоки, свързани с техника и технологии, а сред тях са и автомобилните гуми. С новата информация ще се улесни покупката на подходящи и безопасни зимни гуми, казват от Nokian Tyres, където активно работят в името на това да направят дори етикетите полезни.

Най-големият проблем досега беше, че не всички гуми отбелязани като зимни са подходящи за всички зимни условия. Гумите, проектирани за зимата в Централна и Източна Европа, са напълно различни от тези за зимите в скандинавските страни или други северни райони. Сцеплението за мокра настилка и това за лед са взаимоизключващи се характеристики. В крайна сметка потребителят може да купи грешните гуми, ако информацията на етикета в ЕС не е достатъчно разбираема и изчерпателна.

Маркировката за сцепление на лед първоначално ще се използва при гуми за леки автомобили, докато маркировката за сцепление на сняг се предлага и за миниванове, лекотоварни камиони, камиони и бусове.

Маркировките се определят от международни стандарти и регулации. Тестовете за сцепление на лед са в процес на стандартизация от Международната организация за стандартизация (International Organization for Standardization, ISO), а сцеплението на сняг е отнесено към регулациите на Икономическата комисия за Европа към ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай