Автомобилен гигант оглежда България

35 млн. лв. за 8100 фирми за разплатени през НАП

Автомобилен гигант оглежда България | StandartNews.com

Голяма международна автомобилна компания оглежда България  за завод. Страната ни е получила запитване от международен консултант. Това обясни икономическият министър Лъчезар Борисов в интервю за бТВ. Повод бе фактът, че кметът на Враца Калин Каменов съобщи, че гладът преговаря за нов автозавод.

ВИЖ ОЩЕ: Закон спасява от ЧСИ хора, останали без работа

Във Враца има интерес от автомобилни компании. Има интерес от европейски компании. Браншът се развива изключително бързо - над 270 компании в аутомотив сектора, съобщи министър Борисов. Той поясни, че такъв тип преговори може да теме месеци, дори години и обясни, че не е ясно коя е международната компания, защото засега имаме само запитване.

35 млн. лв. за  8100 фирми за разплатени през НАП по последната мярка в помощ на бизнеса, съобщи икономическият министър. Той потвърди, че най-засегнатият бранш от кризата е ресторантьорството. "Един бизнес е направен, за да работи, а не за да бъде подпомаган от държавата с икономически и аз винаги съм в дебат с националния оперативен щаб. Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно", посочи той. По думите му около 112 милиона лева e общо стойността на поисканите средства от държавата заради затворените бизнеси.

Направихме добър баланс – поддържаме финансовата стабилност, мислим за бизнеса и за здравето на хората, коментира министър Борисов. Според него доказателство са стабилните макроикономически показатели на страната в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Въпреки кризата, данните на министерството на икономиката показват, че неактивните компании в страната през 2020 г. са намалели с 4%.

"Проведохме най-либералните противоепидемични мерки в Европа и това даде своите резултати по отношение на икономиката и нейното развитие. Един от рисковете за ресторантьорския бранш е, че колкото по-дълго остане затворен, толкова повече кадри ще се пренасочат към други бизнеси. В момента, когато трябва да започнат да работят, може да стои този проблем", обясни Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката заяви, че в момента не трябва да се правят промени в данъчната политика, както иска опозицията. „Данъчната политика в момента си върши работата и тя не трябва да бъде променяна. Интервенцията в подкрепа на бизнеса трябва да бъде с финансовите мерки, а не чрез промени в данъчната политика“, заяви той.

Нямам покана за листите, каза Лъчезар Борисов в отговор на въпроса дали ще бъде включен в списъците на ГЕРБ за парламентарните избори. Аз съм експерт и винаги бих работил за икономиката на държавата, каза министърът на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай