Автоинструктори блокираха центъра на София

Протестът на инструкторите е насочен срещу проект за наредба

Автоинструктори блокираха центъра на София | StandartNews.com

Автомобилни инструктори от цялата страна се събраха на протест и блокираха центъра на столицата. Това доведе до сериозно задръстване по бул. "Цар Освободител" между ул. "Георги Раковски" и бул. "Васил Левски".

Протестът на инструкторите е насочен срещу проект за наредба, засягащ подготовката на водачите на моторни превозни средства.

Новите текстове предвиждат всички инструктори да работят на трудов договор към фирмите за обучение, учебните коли да са собственост на школите, или взети на лизинг, а цялата документация да е в електронен вид.

Според инструкторите това ще доведе до допълнителни разходи и неудобства за тях, а също така ще доведе и до нови корупционни практики.

"В края на краищата ние сме преподаватели, не сме търговци.

Съгласете се, че нито една езикова школа, математическа школа и някаква друга школа, която се занимава с преподавателска дейност, не е търговски обект", смята Валентин Пашов, председател на Съюза на автоинстукторите, цитиран от БНТ.

"Искаме тези чиновници да ни оставят да си работим и да си гледаме работата, защото не знаят как работим ние. Ние сме на пътя, ние, аз по два пъти седмично спирам да се карам с разни идиоти на пътя, защото българският народ е полудял на пътя", коментира Илчо Димитров, автоинструктор от Кърджали.

От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която контролира работата на автошколите, не са съгласни с критиките. Според тях основната причина за съпротивата е желанието на държавата да извади на светло този бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай