АПИ: До 2024 г. магистрала "Хемус" ще е готова

Вече два участъка - единият от страна София, а другият - от страна Варна, се работят

АПИ: До 2024 г. магистрала "Хемус" ще е готова | StandartNews.com

Автомагистрала "Хемус" трябва да бъде направена до 2024 година - тя е приоритетна задача в програмата на правителството. Това заяви на въпрос на репортер на БТА в Плевен председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ инж. Светослав Глосов.

Работи се много сериозно от страна на агенцията, допълни той. "Вече два участъка - единият от страна София, а другият - от страна Варна, се работят. Предстои обявяване на тръжните процедури и започваме след това работа в участъка от Боаза до пътя Плевен-Ловеч и следващият - от пътя Плевен-Ловеч до пътя Велико Търново - Русе", поясни той. По думите му това са около 157 километра, които съвсем в скоро време ще бъдат възложени за работа.

На въпрос за ремонтите на пътищата в Плевенско, инж. Глосов поясни, че се готви проект за сериозен ремонт на пътя за пристанището Сомовит. Той предполага, че напролет ще се започне ремонтът по тези участъци.

Надяваме се през следващата година чувствително да се подобрят финансовите възможности с въвеждането на тол системата, коментира инж. Глосов. "От 1 януари започва да действа електронната винетка, а от 16 август - и тол системата за товарните автомобили над 3,5 т. Една справедлива система, защото всеки ще плаща за това колко ползва пътя и колко го похабява", каза инж. Глосов. Според него "в момента са изкривени нещата - защото леките автомобили имат по-голям принос в приходите за ползването на пътищата, от колкото товарните, а не леките похабяват пътя".

Вчера инж. Светослав Глосов откри завършена рехабилитация на участък от 12 км. от пътя Плевен-Ловеч, в който са инвестирани близо 7 млн.лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай