Алтерко с 51% ръст в приходите си от продажби за 2021 г.

Голяма част от тях – 55,9 млн. лв., идват от линията за домашна автоматизация Shelly

Алтерко с 51% ръст в приходите си от продажби за 2021 г. | StandartNews.com
  • На база предварителните данни консолидираните годишни приходи от продажби на компанията към четвъртото тримесечие на 2021 г. възлизат на 59,5 млн. лв.

Алтерко АД регистрира 51% ръст на консолидираните годишни приходи от продажби към четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., възлизащи на 59,5 млн. лв., сочат предварителните финансови резултати на консолидирана база. Голяма част от тях – 55,9 млн. лв., идват от линията за домашна автоматизация Shelly, при която е отчетен 62% ръст спрямо 2020 г. на база предварителни вътрешни изчисления на компанията за изминалата година. Тези резултати са показателни за компанията, тъй като идват на фона на глобалната пандемична криза и след отчетения голям недостиг при доставките на чипове в глобален мащаб. В този контекст, от пускането на линията продукти за домашна автоматизация Shelly през 2017 г. досега Алтерко успя да достави над 4,5 млн. устройства на пазара. Очаква се компанията да публикува официалните си финансови резултати за четвъртото тримесечие на 2021 г. на консолидирана база до 1 март 2022 г.

„Много сме щастливи с представянето си през 2021 г. и сме готови за дори още по-добри резултати през 2022 г. Успехът ни е отражение на отдадеността, професионализма и таланта на екипа на Алтерко, който работи неуморно, за да разработи и достави най-иновативните продукти и решения на потребителите, като винаги се вслушваме в техните нужди. Изминалата година бе белязана от редица успешни лансирания на нови наши продукти. Изключително горд съм със сериите Shelly Prо и Shelly Plus, но сме подготвили на потребителите още много изненади“ – коментира Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Алтерко АД.

Изминалата 2021 беше година на много постижения за Алтерко. Акциите на дружеството бяха листнати и на Франкфуртската фондова борса, с което компанията стана първата в България, която се търгува и на германския капиталов пазар в прайм сегмента (Prime segment). Двойното листване в Prime Standard – сегментът с най-висока прозрачност – даде на Алтерко достъп до допълнителни групи инвеститори, увеличи видимостта на компанията на капиталовите пазари и повиши привлекателността на нейните акции. Дружеството продължи разрастването си, основавайки Allterco Europe GmbH. Начело на нея застана опитният професионалист в търговията и технологиите – Волфганг  Кирш, който преди това заема позицията на главен оперативен директор в MediaMarktSaturn. Въпреки предизвикателната ситуация, породена от пандемията, екипът от професионалисти на Алтерко се увеличи през 2021 г. и компанията разшири своя набор от таланти, затвърждавайки амбицията си за растеж и развитие както на локално, така и на глобално ниво.

Високите резултати, отчетени от Алтерко, са постигнати в контекста на пускането на пазара на две нови и иновативни IoT продуктови линии – Shelly Plus и Shelly Pro. Те включват устройства от следващо поколение, които имат потенциала да улеснят допълнително живота на потребителите и да затвърдят позицията на компанията като водещ иноватор в тази област. Точно преди коледните празници Алтерко представи и стартира доставките на интелигентния термостатичен радиаторен вентил Shelly TRV и с това обяви навлизането си на нов бизнес в областта на домашната автоматизация – интелигентните устройства за управление на отоплението. Чрез новото устройство Алтерко предлага висококачествен продукт на конкурентна цена и предизвиква големите международни марки на този пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай