A1 предлага тол таксуване още от 1 март

След като от 2018 година А1 улеснява българските потребители в закупуването на електронни винетки, компанията ще предлага услугата за тол таксуване и на автобуси и камиони над 3,5 тона

A1 предлага тол таксуване още от 1 март | StandartNews.com
  • След като от 2018 година А1 улеснява българските потребители в закупуването на електронни винетки, компанията ще предлага услугата за тол таксуване и на автобуси и камиони над 3,5 тона

А1 ще е единственият телеком у нас, който предлага всички възможности за тол таксуване на тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона за използване на републиканската пътна мрежа – автоматичен толинг и маршрутни карти, в партньорство с TollPass.*

Предложението на А1 за тол таксуване стартира на 1 март, заедно с официалния търговски старт на тол системата в България. Според новите нормативни документи, влизащи в сила, таксуването на тежкотоварните пътни превозни средства ще се осъществява на база на изминатото разстояние и ще се прилага за превозни средства над 3,5 тона. Цената ще се определя от класа на пътя, изминатото разстояние, категорията/тегловия клас, емисионната категория и броя на осите на пътното транспортно средство (ППС).

Шофьорите и логистичните компании ще могат да заплащат тол таксата по два начина – с автоматичен толинг посредством специализирано устройство и с маршрутна карта. Основната разлика между двата типа е, че автоматичният толинг позволява гъвкавост при избор на маршрути и времеви график, и по-голямо удобство при висока честота на пътуванията по републиканската пътна мрежа, докато маршрутните карти са предназначени за предплатени еднократни пътувания по конкретен маршрут.

Автоматичен толинг

Автоматичният толинг е подходящо решение за компании, чиято дейност изисква чести пътувания на многоброен автопарк с тежкотоварни камиони или автобуси. При него клиентите могат да използват цялата републиканска пътна мрежа, без да е необходимо всеки път предварително да заплащат таксата и да уточняват маршрута.

С решението от А1 компаниите получават сертифицирано бордно устройство (TollPass) срещу абонаментна такса за срока на договора, което се инсталира в тяхното тежкотоварно ППС. Те могат да договорят със своя акаунт мениджър определен кредитен лимит за по-добро планиране на своите разходи за месечните тол такси за целия си автопарк.

За да използват автоматичен толинг от А1, компаниите не е задължително да имат други услуги от оператора. При пътуване по републиканската пътна мрежа персоналното бордово устройство засича и предава данни за изминатото разстояние и на база типа на пътя и параметрите на превозното средство, клиентът получава месечна фактура за плащане. В устройството предварително са зададени данните на превозното средство и регистрационния му номер.

Маршрутни карти

За бързото и лесно таксуване за еднократни пътувания с тежкотоварни превозни средства, клиентите могат да закупуват маршрутни карти на a1.bg. Предложението е валидно до 24 часа след посочената начална дата и час на пътуването, без значение дали те са клиенти на други услуги на оператора.

При този начин на таксуване няма абонамент, а се заплаща предварително за всяко отделно използване на републиканската пътна мрежа по конкретен маршрут. Въвеждането на данните е само с няколко клика, като клиентът въвежда регистрационен номер и избира останалите параметри на превозното средство - националност и тип на ППС, емисионен клас, брой оси и въвежда начална и крайна точка на маршрута, и до 4 междинни точки.

Клиентите могат да заявят стартова дата на маршрутната карта до 24 часа напред, ако купуват маршрутна карта без регистрация и 7 дни напред, ако имат профил на А1.bg. Маршрутните карти могат да се заявяват онлайн на A1.bg, но могат да бъдат платени с банкова карта или в брой в магазин на А1. В случай че клиент избере да плати своята маршрутна карта в магазин на оператора, то той трябва да представи номера на заявката, направена през сайта на А1.

Допълнително удобство е, че ако клиентът е регистриран на A1.bg, разполага с история на своите поръчки в профила, които може да използва за бъдещи поръчки. За допълнителна сигурност А1 ще предоставя и SMS известия при изтичане на маршрутната карта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай