9 стъпки към покупка на желаната стара кола

Съвети как да спестим нерви, време и средства при смяната на возилото

9 стъпки към покупка на желаната стара кола | StandartNews.com
  • Съвети как да спестим нерви, време и средства при смяната на возилото 
  • Не плащайте, докато не се уверите в историята на автомобила и не се спазарите за цената

Покупката на употребяван автомобил изглежда примамливо. По-евтин вариант е от покупката на нов автомобил, а и разнообразието от предложения е много по-голямо. Има обаче една основна разлика мажду нови и употребявани автомобили - при вторите винаги има съмнения дали наистина са толкова добри, колкото твърдят продавачите им. Ако все пак, предпочитате красивия хечбек от 2011 г. пред новата му скучна версия, тази статия е за вас. Препечатваме я от колегите от Инвестор.бг. Това е и своебразно ръководство за възможно най-плавна покупка на употребяван автомобил, с който пестите нерви, време и средства.
1. Време е за промяна, оглеждате се
Заслужава си да не бързате, а да изчакате година! Средно, цената на един нов автомобил е около 32 000 евро. Въпреки това, само след година и след като автомобилът е изминал 15 000 километра, цената пада с повече от една четвърт на около 23 500 евро. Следващите 12 месеца не са толкова "загубени". Средната цена се смъква с 4 000 евро (около 17%) през втората година. Това, разбира се, не важи за луксозните марки, които държат цените си - Мерцедес или Бентли, например.
2. Следите календара за дните с отстъпка
Като всеки друг бизнес, търговците на автомобили следват календара. За тях е нужно да покриват целите си, които обикновено са свързани с края на всяко тримесечие. Следователно, март, юни, септември и декември са най-подходящи за Вашите средства, тъй като тогава търговците обявяват отстъпки или бонуси.
Не посещавайте автосалоните в последния ден от месеца. Търговците се стремят да постигнат целите си в по-ранен срок. Ако успеят, бонусите спират до следващото тримесечие. Хубаво е да избягвате почивните дни или началото на месеца, когато обикновено хората идват с налични пари. Очаква се голям приток от хора в рамките на този период, а голямото търсене винаги убива желанието на търговци да смъкнат цената.
Покупката от частен продавач не влиза в тази категория. Те не харесват бизнеса. Номерът е да следите цената на избрания от Вас автомобил в продължение на няколко месеца. Ако тя намалява, можете да изчакате. Ако започне да се покачва, не чакайте.
3. Замисляте се какво точно ви е необходимо
Важно е да си отговорите на въпроса какво точно искате - бензин, дизел или втечнен пропан-бутан (LPG)? Може би хибрид или електрически автомобил? Имайте предвид, че дизелът може да бъде забранен в някои градове в близкото бъдеще. От друга страна, правителствата може да предложат отстъпки или бонуси за екологични електрически превозни средства. Оставете сега емоциите настрана. Не е достатъчно само да искате, важно е и от какъв автомобил се нуждаете? Трябва ли Ви повече място за цялото семейство? Пътищата, по които се движите изискват ли 4X4 SUV? Ще Ви се налага ли да теглите ремарке?
Ще Ви трябва ли място за бебешка количка или спортен екип? Или единственото, което ще носите е две торби с покупки от магазина?
4. Смятате цената, която може да си позволите
Каква е цената на Вашия автомобил? Това не е само сумата, която прехвърляте на продавача. Цената включва също и текущите разговори. Уверете се, че сте предвидили поне част от тях:
Разход на гориво. Числата обикновено изглеждат по-добре в рекламите, отколкото на Вашите касови бележки. Въпреки това, ако сте хвърлили око на няколко модела, то си струва да сравните икономията им на гориво.
Застраховка. Застрахователната премия зависи от статистическите Ви характеристики като шофьор, но също така е тясно свързано и с мощността на двигателя, възрастта, марката, модела, функциите за безопасност, автомобилната алармена система, и др.
Данък. Таксите са различни във всяка страна, но обикновено зависят от вида гориво на превозното средство, емисиите на C02, мощността на двигателя, теглото на автомобила, ако е луксозен автомобил, и др.
Поддръжка. Всеки автомобил трябва да се обслужва според предвидения от производителя график за обслужване. Затова, при покупката на автомобил, разберете колко километра остават до предстоящата поддръжка и колко сложна трябва да бъде тя.
Гуми. Продавачът предлага ли зимни и летни гуми? Достатъчно нови ли са, за да бъдат употребявани за сезон или най-малко два?
5. Проверявате пробега
Започнете оценката отдалече - попитайте продавача за идентификационния номер на превозното средство (VIN). С помощта на съвременните технологии, този 17-знаков код разказва повече отколкото майка ви за вашето детство. Въведете ИНПС в сайта на carvertical.bg и си закупете доклад за историята на автомобила. Докладът ще предостави данни за реалния пробег, сериозни произшествия и дори кражба. Най-често ще Ви бъдат предложени и архивни изображения, фабрично оборудване и друга полезна информация. Проверете километража (mileage) на автомобила. За да не жертва на поредната измама на търговец, имайте предвид, че според всякакви експерти, средният пробег на едно превозно средство е 15-20 хиляди километра годишно. Умножете това по възрастта на автомобила. Ако километражът е значително по-висок или по-нисък, усъмнете се в думите на продавача. Не забравяйте, че одометъра може да е връщан назад. В САЩ, например, институциите изчисляват, че повече от 450 000 превозни средства биват продавани всяка година с фалшиви показания на одометъра.
6. Търсите цялата история на автомобила
Нечестните търговци често се опитват да скрият произшествия или други повреди. carVertical, обаче, засича и такива случаи. Ако е засечена повреда, докладът обикновено дава цената, изчислена спрямо застраховката. Средният запис на щетите е около 3 000 евро, но някои от тях надхвърлят 30 000 евро. Собствениците изобщо не се опитват да ги поправят, "гаражните майстори" ги приемат с отворени ръце.
Също така, винаги има шанс избраният от Вас автомобил да е бил откраднат. Полицейските служители записват 650 000 кражби годишно само в Европейския съюз. Затова, повече от полезно е да проверите автомобила преди да го закупите.
7. Включвате вътрешния си MOT тестер
Това ли е най-красивият автомобил, който сте виждали? Харесва ли Ви ръмженето на двигателя? Заглушете емоциите си за момент и прегледайте превозното средство като механизъм, който трябва ползвате през следващите години. Тест "Орлово око". Прегледайте автомобила за всеки външен и вътрешен "белег". Всяко
одраскване по основата, липсващо болтче, стъклени частици под седалката, скъсан колан може да
Ви подскаже, че продавачът не споделя цялата история на автомобила.
Течове. Погледнете дали няма следи от течове.
Оборудване. Включете фаровете, чистачките, климатика, проверете радиото, отворете и затворете прозорците, включете GPS системата, изпробвайте камерата за задно виждане.
Гуми. Проверете дълбочината на протектора на гумите, колко са надути и цялостното им състояние.
Врати. Отворете и затворете всички врати, както и предния капак и капака на багажника. Плавно ли се движат?
8. Започвате да се пазарите
Някои хора са родени да се пазарят, но мнозина го намира за неудобно. Въпреки това, от това зависят вашите средства. Така че, може да е трудно да започнете, но е ваше право. Щом почнете, ще Ви бъде по-лесно. Нека търговците да се съревновават. Ако е възможно, намерете няколко подобни оферти. След това включете всички търговци в процеса и ги накарайте да се бият за най-добрата оферта. Не купувайте от първия ден. Просто си тръгнете, без значение колко добре изглежда предложението. Като откажете първото предложение, затвърждавате позицията си. Бъдете учтиви, но и придирчиви. Подробно прегледайте автомобила. Доведете със себе си и придирчив приятел. Дори най малкото одраскване може да бъде довод за отстъпка.
Или си Поискайте нещо безплатно - нови гуми, модни джанти или отстъпка за сервиз.
9. Пробвате с тест драйв
Време е за забавната част. Карайте сам или помолете продавача да Ви вози, докато сте на пътническата седалка. Второто е особено добра възможност да прегледате това, което не сте успели, докато карахте. Време е за крайното решение. Може би автомобилът е в перфектно състояние, но вече не го искате. От друга страна, има куп недостатъци, но сте убеден, че това е вашият автомобил. Решението винаги зависи от Вас. То е по-лесно, когато знаете какво избирате.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай