Още 500 млн. грантове за бизнеса

Европейските средства под формата на кеш грантове ще достигнат до бизнеса пред следващите месеци

Още 500 млн. грантове за бизнеса | StandartNews.com

Половин милиард лева европейски средства под формата на кеш грантове ще достигнат до бизнеса пред следващите месеци.

Помощта за засегнатите от кризата фирми се предвижда да бъде осигурена през Оперативна Програма "Иновации и конкурентоспособност". Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ.

По думите на Борисов потреблението у нас по време на кризата е нараснало и дори заплатите в страната се повишаваха с близо 10%. Той припомни, че министерството на труда и ресорното му ведомство са инжектирали в българската икономика повече от 1,25 млрд. лева. Допълнителните мерки в централния бюджет пък бяха на стойност 2,8 млрд. лева.

"Намерихме ресурс по процедурите за микро и малки предприятия, а също и за тези за средни предприятия, така че всяка компания, която отговаря на изискванията, ще бъде подпомогната", категоричен бе Борисов, като допълни, че разработените мерки ще бъде продължени и през настоящата година. Схемата 60:40, по  която са подпомогнати над 250 000 работни места и са инвестирани близо 670 млн.лева, ще продължи до септември.

Мерките на Българската банка за развитие (ББР) ще се прилагат до средата на годината, но наличното финансиране може да стигне и до края на 2021 г. През Фонда на фондовете пък ще можем да кандидатстваме за помощ през още по-дълъх период от време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай