40 000 деца ще получат подкрепа чрез социалните услуги

Близо 40 000 деца ще получат подкрепа чрез социалните услуги след удължаването на операция „Услуги за ранно детско развитие“ до 2020 г.

40 000 деца ще получат подкрепа чрез социалните услуги | StandartNews.com

Близо 40 000 деца ще получат подкрепа чрез социалните услуги след удължаването на операция „Услуги за ранно детско развитие“ до 2020 г. и увеличаването на бюджетадо 52,3 млн. лв. Това бе решено на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Допълнителните средства са изчислени като прогнозна стойност на необходимите средства до края на 2020 г. на база средно месечните разходи на всяка община за предоставяне на социалните услуги.

„Процедурата цели превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие и чрез подкрепа за дейността на създадените по Проекта за социалноинтегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова.

Поради големия интерес за участие в операция „Родители в заетост“, продължителността й се удължава до 2023 г., а бюджетът й се увеличава с 5 млн. лв. до 35 млн. лв. С увеличението на бюджета Агенцията по заетостта предвижда през есента на 2019 г. да обяви нов прием за набиране на заявления от страна на родители на малки деца. По този начин ще бъдат предоставени възможности на родители, които не са се възползвали досега, да продължат не само своето кариерно развитие, но и да осигурят сигурна и качествена грижа за децата си. Очакванията ни са общо в процедурата да се включат 4 200 безработни лица, а 3 740 родители да бъдат подкрепени да се върнат на работното си място.

По време на заседанието на Комитета за наблюдение бяха представени данни за интегриране на принципа за равенство между половете в прилагането на ОПРЧР. До момента в рамките на програмата са подкрепени действия, насърчаващи съвместяването на професионалния с личния и семеен живот, насърчаване на гъвкави форми на заетост и гъвкаво работно време. Данните показват, че по признак пол 50,8% жени са се включили в операции по Приоритетна ос 1 „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места“, 57,4% жени - по Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, 81,4% - по Приоритетна ос 3 „Модернизация на институциите на пазара на труда, социалното включване, здравеопазването, равните възможности и недискриминацията и условията на труд“, 65,3% - по Приоритетна ос 4 „Транснационално сътрудничество“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай