22 млн. лева за затворения бизнес до сряда

Това увери говорителят на НАП Росен Бъчваров

22 млн. лева за затворения бизнес до сряда | StandartNews.com

Очаква се още в първите работни дни на следващата седмица 2200 компании да получат около 20-22 млн. лв. Това каза говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров в ефира на БНТ.

Става дума за мярката с общ ресурс 156 млн. лв., по която бизнесът може да получи между 10-20% от оборота за 2020 г., в зависимост от вида икономическа дейност. Условие е търговците да са засегнати от заповед на здравния министър - това са ресторанти, магазини в молове и други подобни, включително образователни институции.

"Добрата новина е, че приблизително половината от кандидатите ще получат това финансиране до дни", каза Бъчваров. По думите му при някои фирми ще има нужда от допълнителни пояснения относно изпратените данни. Други пък не са одобрени, защото декларират грешни данни.

Той заяви, че хазната не е на червено. "Що се отнася до НАП, хазната не е на червено. Има със 700 млн. лв. повече от планираното или с 1,1 млрд. лв. повече спрямо некризисната 2019 г.", каза още експертът, който изтъкна, че данъците не са събираеми, а платими.

Ако искаме да използваме данъчно облекчения за ремонт на дома, то трябва сега да съберем необходимите документи за извършения труд от майстор. Така може да си намалим налога с до 200 лв. За да използваме до 5 на сто отстъпка от данъка пък трябва да изпратим декларацията си онлайн и да нямаме стари задължения към хазната

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай