1,2 млн. са работещите в София, Пловдив и Варна

Към третото тримесечие на 2019 София вече е надхвърлила 700 хиляди заети

1,2 млн. са работещите в София, Пловдив и Варна | StandartNews.com

София, Пловдив и Варна, като водещи икономически центрове, са предпочитано място за работа на над 1,2 млн. души през третото тримесечие на 2019 г. Това показва анализът на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие“.

Към третото тримесечие на 2019 София вече е надхвърлила 700 хиляди заети, Пловдив е с 324 хиляди, а Варна – с 229 хиляди.

В края на 2019 г., регистрираните безработни в страната са малко под 195 хиляди души. В повечето области делът на безработните е между 5 и 10%, което от своя страна сочи към бъдещ потенциал за разрастване на заетостта в тях през следващата година-две.

Не всички области обаче са постигнали нивата си от предишния пик на трудовия пазар, точно преди настъпването на икономическата криза. Пет области не са успели да нахвърлят предишното си най-добро постижение – Монтана, Ямбол, Смолян, Кюстендил и Видин, но само при една от тях спадът е особено чувствителен.

ЗАЕТОСТ

Заетостта на населението на Монтана в активна възраст намалява с цели 15 пункта спрямо десетилетие по-рано, и на този етап няма индикации, че тя ще се възстанови в близко бъдеще.

Интересен е случаят с Велико Търново, която през последната година поставя абсолютни рекорди в заетостта за България – заетост над 80% от активното население е рядко срещано явление в икономическата история като цяло.

ОБРАЗОВАНИЕ

Образователната структура със сигурност се отразява на способността на областите да създават нова заетост. Що се отнася до общия дял на висшистите в работната сила, столицата води с много всички останали области, а същевременно има и най-малкият дял на ниско образованото население.

С дял на висшистите от под 20% са шест области, и освен София-област нито една от тях не е сред постигналите особено добро състояние на пазара на труда през последните години.

ДЕМОГРАФИЯ

В анализа си ИПИ обръща особено внимание на негативните демографски процеси. Заедно със застаряването на населението те са определени като „най-значимите проблеми пред регионалните икономики в близко бъдеще“. „Засега преструктурирането на икономиката и ръста на дейностите с висока добавена стойност успява до голяма степен да смекчи влиянието на свиването на работната сила, но в средносрочен план то може да представи по-труднопреодолими пречки“, се казва още в анализа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай