10 км превишена скорост - 10% по-скъпа "Гражданска"

Каране в бус лентата или неправилно паркиране няма да оскъпяват застраховката, стигаме 25% бонус след 7 години без нарушения

10 км превишена скорост - 10% по-скъпа "Гражданска" | StandartNews.com

Превишаване на скоростта с над 10 км/ч ще се таксува с една малус точка и ще докарва с 10% по-скъпа "Гражданска отговорност" през следващата година. Това стана ясно по време на пресконференция на Комисията за финансов надзор, на която бе разяснена системата "Бонус-малус". 

Списъкът на всички нарушения, които ще влияят върху цената на застраховката, може да се види в проекта за наредба, публикувана на сайта на КФН за обществено обсъждане. Малус точките ще се събират за година. Така при пет минимални превишения на скоростта, например, полицата ще е с 50% по-скъпа.

Според сметките на КФН, направени на база на статистически данни за нарушенията в периода 2014-2017 година, се очаква 18% от шофьорите, или 300 000 души, да влязат в графата "малус" и да плащат повече. 

Най-скъпа ще е "Гражданската отговорност" за тези, които са причинили тежки катастрофи с човешки жертви. Според КФН, това ще засегне около 0.6% от шофьорите в страната.

Дребните нарушения обаче няма да се таксуват като малус точки. Каране в автобусната лента в големите градове, неправилно паркиране или шофиране без фарове няма да водят до поскъпване на "Гражданска отговорност", обясни заместник-председателят на КФН Владимир Савов, който е ръководител на управление "Застрахователен надзор". Идеята е застраховката да поскъпва за нарушения, който най-често са причина за катастрофи. Списъкът на провиненията е избран след анализ на статистиката, като ще се взимат предвид само влезли в сила наказателни постановления.

От КФН са на мнение, че около 80% от водачите, или около 2 млн. души, ще ползват бонус след влизането на системата в сила. 44 на сто пък ще намалят застрахователната си с 25%. Това обаче ще стане не от първата година, а след 7 г. шофиране без нарушения. 

Собствениците на автомобили могат да получат първи бонус 1 г. след като системата влезе в сила. Той ще е 10% от цената на полицата. С толкова може да се намали стойността на полицата и през втората година. През следващите години намалението ще е с 3-4 %. Така, за 7 г. без нарушения, собственикът ще може да получи пълният бонус от 25% по-ниска цена.

Изчистването на натрупаните малуси пък ще започне след една година шофиране без нарушения. Така най-големите джигити на пътя, който плащат с 400% по-скъпа "Гражданска отговорност", ще се върнат на базовото ниво след 12 г. примерно шофиране, а максимален бонус ще могат да ползват след 19 години без нарушения. 

Ако обаче с автомобила, за който се сключва "Гражданска отговорност", са извършени тежки нарушения, шофьорът ще плаща по-скъпа "Гражданска отговорност", дори да е изряден. И ще са нужни години, за да бъдат изчистени натрупаните малуси.

Това е и най-спорният текст в наредбата - утежненията върху застраховката да са не върху водача, а върху колата. 

От КФН признават, че някои автомобили ще станат труднопродаваеми, ако са в най-високия малус-клас, защото "Гражданска отговорност" за тях ще е около 1200 лева. Но така ще бъде защитен общественият интерес и се очаква произшествията по пътищата на България да намалеят между 10 и 30%, каквато е европейската статистика.

На въпрос на Dir.bg за поскъпването почти със 100% на задължителната полица от средата на годината досега, от КФН коментираха, че това е в резултат от "икономически фактори и необходимостта за гарантиране стабилността на застрахователния пазар". Според тях, поскъпването няма нищо общо със системата "Бонус-малус". Експертите посочиха, че и сега застрахователите прилагат частично системата и ако не сменяме компанията, получаваме по-ниска цена на "Гражданска отговорност" при безаварийно каране и по-висока - при нарушения на пътя и изплатени щети.
 
От регулатора не пожелаха да се ангажират със срок, в който системата ще заработи. На 3 декември в НДК ще е последното обществено обсъждане на предложения вариант за Наредба. След това до края на годината е възможно КФН да приеме текста с направените при обсъжданията предложения. Но влизането на системата в действие ще стане след като се направят още куп технически промени.

Наредбата е изготвена от консултанта "Ърнст&Янг", като МВР, министерството на транспорта и Комисията за финансов надзор са избирали между предложени им 11 различни варианта.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай