Само 7% от фирмите у нас имат над 10 служители

Само 7% от фирмите у нас имат над 10 служители | StandartNews.com

Не повече от 5% от българските предприятия преживяват пет години, отчете НСИ. "Напълно нормално е да имаме такъв голям брой "загинали" фирми и фирми със замразена дейност. Това не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив", каза в интервю за БНР Лъчезар Богданов - икономист в „Индъстри уоч". "Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шансът да стигнем до нещо добро", така коментира Богданов анализа на Националния статистическия институт за демография на предприятията за последните пет години.

„Няма промяна в данните за последните години спрямо това, което беше преди няколко години. В България половината действащи фирми нямат служители и още около 37% имат до 4-ма служители", каза той, посочвайки, че огромният брой от регистрирани търговци са "някаква форма на самонаетост". Анализаторът потърси причина за това в наличното търговско законодателство: "В България по данъчни и осигурителни причини е необходимо да се регистрира търговец, за разлика от други страни, в които може да извършваш дадена дейност като физическо лице, без да регистрираш предприятие".

Все по-често имаме регистриране на дружество с ограничена отговорност, както и на еднолично дружество с ограничена отговорност, допълни той: "Това е оксиморон, вие извършвате сам някаква дейност, но всъщност се регистрирате като търговец. По тази причина имаме няколкостотин хиляди регистрирани търговци, а е много трудно на базата на тези данни, да разграничим тези, които наистина са опитали бизнес".

Броят на фирмите, които имат над десет служители, е едва 7% от общия брой регистрирани фирми и затова е напълно нормално да имаме толкова голям брой "загинали" фирми, коментира Богданов. Това, според него, не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив: "Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шанса да стигнат до нещо добро"и поясни още, че "Пазарните открития са резултат от това, че много хора опитват различни неща. Няма как да знаеш предварително какво точно ще е успешно след две, три или пет години. Това е един от аргументите за това, че законодателството трябва да улеснява стартирането. Да е лесно и евтино повече хора да пробват".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай