Оправдаха Чорни по делото "Безек" (допълнена)

Оправдаха Чорни по делото "Безек" (допълнена) | StandartNews.com

На 21 октомври, 2015 година, както вече "Стандарт" съобщи, Окръжният съд в Тел Авив-Яфо, оневини израелския бизнесмен Михаил Чорни и трима негови партньори по всички обвинения в продължилото 13 години дело, касаещо израелския телеком "Безек".

Делото се водеше по обвинения, че Чорни е опитал тайна приватизация на 19.6% от акциите на "Безек" със заем от 643 милиона долара, прикривайки своето участие в сделката. Обвиненията включваха и пране на пари. Съдът оправда напълно г-н Чорни, намирайки покупката на 19.6% от дяловете на "Безек" за напълно легална, като партньорите му също не са извършили абсолютно никакво престъпление.

Случаят започна със задържането на Михаил Чорни и още трима през март 2001 година. Г-н Чорни и бизнесменът Гад Зееви получиха обвинителни актове на следващата година. Обвиненията бяха повдигнати след 4-годишно безпрецедентно подслушване на телефона и на офисите на на г-н Чорни от страна на израелската полиция. Преследването на г-н Чорни от страна на израелските власти продължи с провален 10-годишен опит за отнемане гражданството на бизнесмена, който опит Израелският Върховен Съд накрая прекрати през 2008 година.

Според обвиненията по случая "Безек" Михаил Чорни е прикривал своето участие в сделката, като е дал на Зееви свои пари при покупката на 19.6% процента от телекома. Г-н Чорни винаги е отричал тези обвинения, обяснявайки, че най-почтено е предоставил 5-годишен заем на Зееви за покупката на дяловете. Като е получил в замяна опция да купи половината от дяловете на Зееви.

Делото "Безек" приключи с пълното оправдаване и реабилитиране на г-н Чорни. Съдията реши, че сделката за "Безек" е напълно легална търговска транзакция и споразумението между двете страни не е схема за ощетяване на израелските власти или банки, съответно не представлява пране на пари.

Адвокатите на г-н Чорни - Kosteliz & Co, са "удовлетворени, че името на клиента им е изчистено, а правосъдието възтържествувало".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай