ОБЗОР: Кабинетът подкрепи проект за нов завод на "Биовет"

ОБЗОР: Кабинетът подкрепи проект за нов завод на "Биовет" | StandartNews.com

Насърчителни мерки за крупен инвеститор ще ползва основният акционер на "Биовет" - "Хювефарма", за изграждането на нов завод в Пещера. Правителството обеща бързо административно обслужване за реализирането на инвестиция от 293,374 млн. лева.

Решението за подписване на меморандум за разбирателство между правителството и "Биовет" АД за изпълнение на инвестиционен проект бе взето на първото за годината заседание на кабинета.

Ще бъде изграден завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора, съобщават от пресслужбата на МС. Очаква се производството да започне през март 2020 г. Над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари.

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации. Очаква се сроковете за обработка на документи да се съкратят с около една трета, обясниха от Българската агенция за инвестиции. Други мерки са за придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, поясняват от МС.

Строителството на новото предприятие е част от проекта на групата „Хювефарма" за изграждане на два нови завода за ветеринарни продукти в България. Втората мощност ще се намира в Разград и в нея ще се произвеждат ветеринарни ваксини.

Проектът на компанията "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви беше одобрен за финансиране по плана "Юнкер" през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

"Хювефарма" има търговски представителства в Русия и Швейцария и дъщерни предприятия в Белгия, САЩ, Тайланд, Бразилия, Полша, Индия, Южна Африка, Турция, Мексико, Италия и Япония. 99% от производството на компанията се реализира в чужбина, като продуктите се изнасят в около 100 държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай