Неделя,

Microsoft спира поддръжката на Windows XP

От: Администратор -
A
A
A

Ню Йорк. Софтуерният гигант Microsoft прекратява от днес поддръжката и обслужването на операционната система Windows XP, съобщиха от компанията.

Това означава, че от компанията повече няма да пускат софтуерни обновления за Windows XP, независимо от версията му или сериозността на открития проблем. Изключение се прави само за корпорациите и правителствата, които все още не са преминали към по-нова версия на Windows. Те ще имат възможността да получават допълнителна поддръжка и софтуерни обновления за сигурността на платформата, ако си платят.

От Microsoft призовават всички, които все още използват Windows XP, да се насочат към по-нови версии на операционната система.

Въпреки това ако потребител или компания все пак реши да остане на Windows XP, ще трябва да знае, че преинсталациите отново ще изискват активация както досега. Microsoft ще остави налични и всички софтуерни обновления и Service Pack-ове, които ще могат да се изтеглят през Windows Update.

"От критично значение е потребителите, които все още използват Windows XP устройства, да осъзнаят, че не става дума просто да си купят нещо по-ново. Става дума за защита на компютъра от заплахи, особено когато той е свързан с интернет. Windows XP не е разработен за днешния мобилен, винаги свързан с мрежата живот, нито да защитава бизнес и потребители от милионите нови онлайн заплахи, които се появиха", казва Джейсън Лим, генерален мениджър на бизнес групата на Windows с Microsoft.

Операционната система Windows XP е пусната на 25 октомври 2001 г. Името й XP идва от съкращението на английската дума за опит, преживяване (experience). Платформата действително впечатли потребителите, оставайки най-използваната ОС до август 2012 г.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички