Акциите на "Градус" поскъпнаха леко през първите часове на БФБ

Акциите на "Градус" поскъпнаха леко през първите часове на БФБ | StandartNews.com

Листването на компанията на борсата е положителен знак към инвеститорите, каза Иван Такев

Акциите на "Градус" леко поскъпнаха през първите часове на Българската фондова борса /БФБ/. От днес старозагорското дружество се търгува на сегмент "Standard" на основния пазар с борсов код "GR6". Стартът на търговията беше даден от изпълнителния директор Ангел Ангелов, финансовия - Георги Бабев, и Иван Такев – шеф на БФБ.
Търговията започна при цена от 1.8 лв. за акция и към 11 ч. цената вече беше 1.84 лв. за брой. При тази цена компанията се оценява на 438 млн. лв. Фрий-флоут пазарната капитализация на "Градус" е близо 83 млн. лв., която я поставя също сред водещите компании на БФБ.
Над 370 хил. акции на компанията минаха на пода само в първия час от началото на вторичната търговия с книжата на дружеството на БФБ. „Листването на „Градус" е положителен знак към всички останали компании, че капиталовият пазар може да служи като реална алтернатива за финансиране на частния бизнес. Компанията е доказателство, че добре планираното и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде голям успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност. Присъединяването на още едно дружество с дейност, разпозната както в България, така и в Европа, с над 1300 служители, е силен фактор за повишаването на репутацията на българския капиталов пазар", каза Иван Такев.
Регистрираните акции за търговия са 243 608 710 броя с номинална стойност 1 лев, които включват 45 217 420 броя, закупени от инвеститори по време на IPO-то на цена от 1.80 лева на акция. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.
„Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO в България за последните години. Това ще даде енергия както на търговията с акции в страната, така и на инвестициите на компанията, от което ще спечелят и потребителите, и акционерите на "Градус", отбеляза Ангел Ангелов.
Пред Investor.bg той каза, че очаква компанията да стане част от основния индекс SOFIX още през следващата година.
Набраният капитал при IPO-то, което се проведе на 18 и 19 юли, надхвърли 81 млн. лв. и ще се използва от „Градус" за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти.
"IPO-то на "Градус" АД вероятно ще остане най-голямото на БФБ за 2018 г. Със сигурност обаче то няма да бъде последното за годината", коментира Иван Такев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай