Вадят наесен първото злато от Ада тепе

Вадят наесен първото злато от Ада тепе | StandartNews.com

В началото на третото тримесечие на 2018 г. трябва да заработи откритият рудник за добив на злотосъдържащи руди Ада тепе край Крумовград, а през четвъртото - да бъде произведен и първия концентрат в обогатителната фабрика. Това съобщи изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс" за България д-р инж. Илия Гърков.

През 2017 г. „Дънди прешъс металс Крумовград" ЕАД са инвестирани 80 млн. долара. Към момента всички дейности вървят по график. На Ада тепе ще бъдат изградени две пречиствателни станции. Първата е за битово-фекални води, а втората ще се използва при нужда от заустване на води в коритото на река Крумовица. Целта е водата, достигаща до реката, да бъде с качество на питейна.

По-голямата част от персонала за работа на рудника вече е нает. На този етап са назначени над 120 човека. В момента около 40 души са на обучение в Челопеч и още толкова в Крумовград. През следващите 2-3 седмици ще бъдат наети още 40-50 служители. В добивната част на Ада тепе ще бъдат ангажирани около 210-220 души, като от тях само около десетина не са от района на Крумовград. „Засега за всички видове професии намираме достатъчно качествени кандидати от община Крумовград, с изключение на електроперсонала, затова този месец ще търсим кадри от Кърджали. Около 23- ма специалисти са необходими за електроподдръжката", каза инж. Гърков.

При дейността на рудник Ада тепе ще се използват едни от най-съвременните технологии. Затова успоредно с неговото изграждане и със строежа на обогатителната фабрика е организирана и подготовка на персонала. В средата на април в Стара Загора започва практическото обучение на операторите и шофьорите на модерната минно-добивна техника. През май работниците вече ще бъдат в реална среда, тогава ще бъде организиран и ден на отворените врати във фирмата. „Дънди Прешъс Металс" ЕАД има подписан рамков договор с община Крумовград и годишно осигурява по 500 хил. лева за общински проекти, свързани с инфраструктурата, образованието и здравеопазването. Освен това фирмата подкрепя финансово и професионалната гимназия по транспорт в града. 50% от концесионната такса също се връща в граничната община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай