Вторник,

Спря поскъпването на имотите в София

От: Администратор -
A
A
A

Силното лято за имотния пазар в София преля в активна есен. Нарасналото търсене постепенно доведе до увеличено предлагане от страна на строителните предприемачи. А най-силният ефект от повишеното предлагане на ново строителство се усети през изминалото 3-то тримесечие. Това съвсем естествено доведе до балансиране на пазара в София на равновесна цена около 1000 евро/кв.м. и забавяне на темпа на нарастване на цените, каквито бяха и нашите очаквания за развитие на пазара през тази година, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Данните на компанията сочат, че през третото тримесечие средната цена на имотите запазва достигнатите през предходното тримесечие нива и остава без изменение. Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство, както и все повече качествени и адекватно оценени имоти на вторичен пазар.

За третото тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в София остава на ниво 1 060 евро/кв.м., като през второто тримесечие на годината, сочат данните на Bulgarian Properties. Годишното увеличение на цените спрямо 3-то тримесечие на 2016 г. е с 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 хил. евро.

Темпът на ръст на цените в София се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година нарастванията се движеха между 15 и 18 на сто. През последните месеци растежът на цените обаче се забавя.
Наскоро обявените данни на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие сочат, че в София са регистрирани 6 300 имотни продажби при 6 073 за същия период на миналата година, което е ръст от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е с около 4%, като извън статистиката остават сделките с жилища в процес на строителство, които ще бъдат вписани на по-късен етап.

Новото строителство продължава да съставлява 60% от продажбите в София, сочат данни на компанията. През последните няколко месеца предлагането се увеличи и вече успява да отговори на нарасналото търсене. Това доведе до успокояване на темпа на нарастване на цените и балансира жилищния пазар в София.

Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните. Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м. – с около 6 кв.м. по-малка от тази в първите месеци на годината.

Двустайните апартаменти са най-търсени и първи се изчерпват в новите сгради. Това се дължи на по-достъпните им крайни цени и на това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем. Наблюдава се и тенденция на нарастване на покупките на тристайни жилища, които се купуват предимно за собствено ползване.
Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) и едва 5% от закупените апартаменти са с включено завършване „до ключ". Едва 25% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под 1% - средно 0,7%.

* * * * *

Догодина пазарът ще тръгне нагоре

Най-много закупени жилища в София през 3-то тримесечие има в кварталите Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост 4, Студентски град и Витоша. Средните продажни цени в тези квартали са: Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м.,

Манастирски ливади – 1 095 евро/кв.м., Младост 4 – 990 евро/кв.м., Студентски град – 960 евро/кв.м., Витоша – 1 060 евро/кв.м., Връбница 2 – 800 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени са съответно 1790 евро/кв.м. и 1430 евро/кв.м. Стрелбище и Гоце Делчев са други предпочитани квартали с цени между 1100 и 1300 евро/кв.м. и с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.

Пазарното равновесие е краткотрайно явление и очакванията ни са възходящият тренд да се възобнови от края на тази и началото на новата година, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.
Множество са благоприятните фактори, които продължават действието си върху търсенето и дават предпоставки за последващ ръст. Банковото кредитиране е основният от тях. Новите предложения на банките са с още по-ниски лихви и атрактивни условия, обемът на отпуснатите кредити продължава да нараства и по всичко личи, че кредитната експанзия ще продължи. Наред с това, средната заплата в София нараства, безработицата намалява, икономическият растеж се ускорява и като цяло всички макрофактори сочат в посока възходящо развитие на имотния пазар. Единственото, което все още липсва, а се търси и което се очаква да се появи през следващите месеци, са жилища в завършени сгради. Наличието на такъв продукт на пазара ще активизира и онези купувачи, които изчакват в търсене на нещо готово. Все още пазарът в София не може да привлече голям брой чуждестранни инвеститори и в тази насока има потенциал за развитие, коментират от компанията.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички