ОБЗОР: Златен бик за Лидл България

ОБЗОР: Златен бик за Лидл България | StandartNews.com

За 12-ти път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи наградите „Инвеститор на годината" и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Тържествената церемония, на която на победителите беше връчена статуетката "Златен бик", изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, се проведе на 27 февруари в Централен военен клуб в гр. София. На събитието присъстваха вицепремиера Томислав Дончев, министрите на екологията и туризма Нено Димов и Николина Ангелкова, зам.- министрите Лъчезар Борисов, Александър Манолев, Велик Занчев, представители на бизнеса, посланици, търговски аташета, председатели на търговско-индустриални камари, журналисти.

„Благодаря ви за усилията, за това, което правите за хората и икономиката на България. Пожелавам ви успех и съм убеден, че след тази тържествена вечер, от утре отново ще се върнете към това да постигате своите успехи", приветства гостите изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

70 компании от всички сфери на икономиката кандидатстваха за престижните награди. Журито допусна до финала 18 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2017 г.

Вестник "Стандарт" е сред основните медийни партньори на събитието.

НАГРАДИ

I. Инвеститор на годината 2017

Лидл България.
Признанието е за логистичен център "Кабиле" в град Ямбол, размерът на инвестицията е 80 млн. лв. Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично" – доказателство за високата енергийна ефективност, повишените екологични норми, изключителната устойчивост и функционалност на базата. Лидл България има над 2 300 служители, 86 магазина в 45 града и два логистични центъра.
„За да си успешен предприемач не е достатъчно да си финансист, счетоводител, мениджър. Трябва да бъдеш лидер. Това означава да носиш отговорност към хората, които те следват и да ги водиш там, където може би не е бил никой", каза Томислав Дончев и връчи наградата на Бисер Инчовски, управител централизирани дейности в "Лидл България". "Логистичен център Кабиле е най-яркият пример, че инвестицията в големи по мащаб инфраструктури трябва да бъде и инвестиция в устойчивост и отговорност, в иновации, в развитието на хората и в осигуряването на отлични работни условия за тях", каза г-н Инчовски.

II. Инвестиция на зелено:
"Латекоер" България, Индустриална зона "Марица", Пловдив
Компанията е на българския пазар от 2017 г.
Общият размер на инвестицията е 20 700 000 лв., новите работни места - 175. Дейността на компанията е производство на структурни компоненти – подсистеми за самолетостроенето като врати, електрически шкафове и шкафове за авиационна електроника. „Латекоер" е доставчик от първи ранг на световните компании „Airbus", „Boeing", „Bombardier".
Наградата връчи Нено Димов, министър на околната среда и водите, на Оливие Керюел, директор на компанията.

III. Инвестиция в човешки капитал:
ВИТТЕ Аутомотив България, ЕООД, Русе
Общ размер на инвестицията: 12 000 000 лв., нови работни места - 830. Произвежда автомобилни заключващи механизми, ключалки за автомобилни седалки, размерни компенсатори за автомобилната индустрия.
Наградата връчи Николина Ангелкова, министър на туризма, а от името на компанията я получи Цанко Цаков от Германо-българска търговска индустриална камара.

IV. Инвестиция в разширяване на бизнес: Ролпласт Груп АД, община Костинброд.
Общ размер на инвестицията - 10,8 млн. лв., нови работни места - 86.
Наградата връчи Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, на Светлин Николчев, Изпълнителен директор на "Ролпаст груп"

V. Инвестиция в иновативен бизнес:
„Интернешънъл Пауър Съплай" АД, Кърджали.
Общ размер на инвестицията - 15 млн. лв., брой работни места - 256. Компанията произвежда високотехнологични токозахранващи системи EXERON. Наградата връчи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на Александър Рангелов, изпълнителен директор на компанията

Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании:
1. Успешен стартъп:
„ШКОЛО БГ" - платформа за дигитална трансформация на училища.
Наградата връчи зам. министър Лъчезар Борисов на Симеон Предов- съосновател на компанията.
2. Най-успешна община:
Шумен. Благодарение на доброто партньорство с БАИ и в резултат на активната съвместна работа на новия кметски екип и с ръководството на Индустриалния парк, са привлечени инвестиции за над 80 млн. лева. Предвижда се да бъдат открити над 1000 работни места.
Наградата връчи Владимир Туджаров, главен секретар на Министерство на икономиката, на кмета на община Шумен Любомир Христов
3. Сливане или придобиване:
- „ЕВРОХИМ АГРО БЪЛГАРИЯ"
Водеща световна компания за торове обяви през 2017 г. откриване на новото си дъщерно дружество в България. ЕвроХим Агро България обединява активите на компанията за дистрибуция на торове Агрикола България ЕАД, придобита през март 2017 г., и опита на глобалния бизнес на ЕвроХим.
Наградата връчи Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, на Здравко Секов, управител на „ЕВРОХИМ АГРО БЪЛГАРИЯ".
- „МУНДУС СЪРВИСИЗ АД"
През 2017 г., Мундус придобива „Ей.Ес.Ес.-България", доставчик на решения за пожароизвестяване, пожарогасене, контрол на достъпа, и „ВМ Аутомейшън", инженерингова компания, специализирана в областта на решения за отопление, вентилация и климатизация и непрекъсваемо токозахранване. Инвестицията е за над 5 млн. лв. и са разкрити над 100 нови работни места.
Наградата връчи Стамен Янев на Лъчезар Петров, представител на компанията
4. Специална награда на БАИ:
"16 1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия" – България" - проект на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Наградата връчи Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, на Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.
5. Награда на вестник "24 часа" за социална инвестиция:
„Виваком"
Наградата връчи Венелина Гочева, издател на вестник „24 часа", на Атанас Добрев, изпълнителен директор на „Виваком".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай