Искат до Е2000 на квадрат за неремонтирани апартаменти

Раздутите цени спъват сделките, предупреждават брокери

Искат до Е2000 на квадрат за неремонтирани апартаменти | StandartNews.com

Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 г. не надхвърляха 1500 евро за кв.м., се предлагат за 2000 евро. Осъществяването на подобни сделки е трудно, предупреждават брокери на имоти. Същото се отнася и за жилища извън централната градска част или за малки апартаменти в центъра, чиито цени са скочили на 2300-3000 евро на кв. метър през последните месеци.

Въпреки общото икономическо оживление и ръста в доходите и кредитирането в България, пазарът на луксозни имоти отбеляза спад в активността през първите 6 месеца на 2018 г. Макар да се наблюдава увеличение от 30% в запитванията за висок клас имоти, купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки, заради бързото покачване на цените на пазара. Това пише в анализът на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates за първата половина на 2018 г.

Оживление се наблюдава в кварталите по Витошката яка заради повишения интерес към строителство на еднофамилни къщи в района.

Сделките с инвестиционна цел претърпяха своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти.

"Покачването на цените води до изчезване на нишата за инвестиции в стари жилища за ремонт, което ще афектира значително пазара", коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент – над 500 000 евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи.

Интересът към такива сделки в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за еднофамилни къщи. Сделките, които се осъществяват в този район най-често, варират между 100 000 и 150 000 евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, „Драгалевци", „Симеоново" и старата част на „Бояна". Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.

Първата половина на 2018 г. бележи 15% ръст в цените спрямо същия период миналата година, като най-високи са нивата в района на Докторски паметник и централната част на София. През последните месеци средните цени за продажба на имот в посочените зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м.

Засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в райони като „Драгалевци", „Изток" и „Младост". Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето.

Наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. В подобни случаи специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай