И след 5 г. бизнесът ще има нужда от висококвалифицирани кадри

И след 5 г. бизнесът ще има нужда от висококвалифицирани кадри | StandartNews.com

И след 5 години работодателите в България ще имат нужда от висококвалифицирани кадри. Това сочат резултатите от първото проучване на потребностите от работна сила, реализирано от Агенцията по заетостта през февруари 2018 г.

В него са се включили на доброволен принцип 5012 различни по вид, икономическа дейност и големина фирми и организации от публичния, частния и неправителствения сектор.

Резултатите от проучването са показали, че в краткосрочен (през следващите 6 месеца) и средносрочен план (след 3-5 години) българските работодатели ще продължат да търсят средно и висококвалифициран персонал, в т.ч. икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи и др.

От началото на август 2018 г. Агенцията по заетостта започва второто за тази година проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила, съобщават от агенцията. Проучването се прави съгласно Закона за насърчаване на заетостта два пъти в годината със съдействието на Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те административни области в страната.

В периода до 17 септември 2018 г. работодателите отново могат директно в on-line анкетен формуляр да посочат обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях кадри. Целенасочено анкетиране ще се състои сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др.

Целта е да се получи информация за търсените от бизнеса през следващите 12 месеца професии, компетентности и умения на работната сила.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование.

Агенцията по заетостта очаква работодателите да се включат активно в проучването, което ще даде полезна информация на всички участници в трудовия пазар, както и насоки за развитието на работната сила. Анкетният формуляр може да се намери и да се попълни на сайта на Агенцията по заетостта, в рубриката "Проучване за потребностите от работа сила".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай