Застрахователни компании искат гражданската отговорност да поскъпне в пъти

Снимка: БГНЕС архив

Застрахователни компании искат гражданската отговорност да поскъпне в пъти | StandartNews.com

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" трябва да поскъпне в пъти, за да бъдат посрещнати новите искове, предупреждават български застрахователни компании. Според тях има риск на пазара на полиците за "Гражданска отговорност" заради недостиг на средства.

Няколко са определящите фактори, които влияят върху ръста на цената на "Гражданската отговорност" и поставят под въпрос възможността за покритието на евентуално възникнали щети, посочи пред БНР Юрий Тодоров от Асоциация "Застрахователна сигурност".

"Големите обезщетения, които се изплащат от наши автомобили в чужбина, особено по неимуществени щети на румънски водачи, които сключват застраховката буквално фалшиво на името на някой друг и след това пътуват с тази застраховка в чужбина, като нанасят доста сериозни щети", каза той.

Непредвидено високи разходи за застрахователите отварят и така наречените "двустранни протоколи", които се сключват при имуществени щети: "Тези много малки щети, които се навъдиха - не казвам, че гражданите в България са несъвестни, напротив, много от тях са съвестни, но това предизвика големи разходи финансови - да правят проверка на всяка една такава щета, да търсят действително ли се е случила, как се е случила. Това са допълнителни разходи, които също оскъпяват застраховката".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай