Повишението на заплатите в бюджетния сектор няма да е поравно за всички

Снимка: БНР/БТА

Повишението на заплатите в бюджетния сектор няма да е поравно за всички | StandartNews.com

Увеличение на заплатите на заетите в бюджетния сектор с 10 процента от 1 януари 2019 г., ще изисква осигуряването на допълнителен бюджетен ресурс в размер на около един милиард лева за заплати и свързаните с тях осигурителни плащания. В тези допълнителни средства заплатите на педагогическия персонал са индексирани средно с 20 на сто. Увеличението ще засегне около 433 хиляди заети в бюджетния сектор, каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.

Увеличението става възможно заради по-високия брутен вътрешен продукт и подобрената събираемост на приходите в бюджета. При рекордно ниската от 1991 година безработица много трудно се намират добри служители за бюджетната сфера. Очакваме това увеличение да изтласка нагоре и останалите доходи в страната, каза Горанов. Увеличението се предлага днес на МС с първоначалния вариант на бюджета за 2019 година, уточни министърът.

Заплатите няма да се вдигат на всички поравно. Всеки ръководител на бюджетна организация сам ще решава как да разпредели допълнителните пари за трудови възнаграждения, уточни министърът.

Увеличението на минималната работна заплата през последните години "смачка" диапазоните на отделните възнаграждения, защото растеше изпреварващо. В бюджетната рамка ще се увеличат средствата за персонал. Увеличението на парите за кадровите военни ще е по друг модел. С решението за вдигане на заплатите не се предвижда увеличение на пенсиите - между двете няма връзка, пенсиите се вдигат по модел в Кодекса за социално осигуряване, каза Горанов.

Вдигането на заплатите няма нищо общо с изборите догодина - почти всяка година има избори, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай