Мавродиев горд с договора за 1,5 млрд. евро с китайската банка

Мавродиев горд с договора за 1,5 млрд. евро с китайската банка | StandartNews.com

„Може би част от нашата народопсихология е да се оплакване. Според мен китайските инвестиции са такива, каквото ние сме ги убедили да направят. Това, което се е случило в България до момента е в зависимост от нашите умения. Ако нещо не се е случило е защото ние не сме успели да убедим китайските инвеститори", каза в предаването „Беновска пита" относно китайският форум 16+1, изпълнителният директор на Българска банка за развитие, Стоян Мавродиев.

„Мисля, че това, което се случи с финалното подписване на документа от двамата премиери е финал на едни усилия продължили повече от 7, 8 месеца, свързано с няколко посещения. Това е продукт на много месечна работа на екип от много хора. Това е безпрецедентно постижение за банковия сектор, за да се подпише за 1 милиард евро, с много ниски изгодни условия. Нямаме и разходи по транзакцията", категоричен беше той.

„Мисля, че резултатът и цифрите говорят сами за себе си. Договорът показва доверие към резултатите и успехите на правителството и премиера Борисов. Те вършат страхотна работа с този сектор. Аз мисля, че организацията беше на високо ниво. Китай беше отделил 2 милиарда евро за цяла Източна Европа, от които България взима 75 процента от средствата. Това са цифрите, които китайците обявиха. Подписано е официално споразумение. Другите колеги ни гледаха със завист и респект, че сме направили нещо толкова добро. Българската банка за развитие ще продължи да подкрепя всеки успял българин, който държи на бизнеса си и си плаща на банките", каза още Мавродиев.

„Смисълът на този милиард и половина е да се развива икономиката на страната ни. Ще успеем да даваме по-ниска лихва за българските малки и средни предприятия и в същото време ще можем да участваме в големи инфраструктурни проекти като магистрали и пътища. Ние имаме огромен ресурс от 3 милиарда лева за развитие на бизнес", обяви Стоян Мавродиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай