Четвъртък,

КЗК ще проверява банковия пазар

От: Администратор -
A
A
A

Комисията за защита на конкуренцията ще направи секторен анализ на пазара на предоставяне на банкови услуги от кредитните институции, членове на Асоциацията на банките в България (АББ). Решението е взето на 1 март, гласи съобщение на сайта на КЗК.

Причината за проучването е консолидацията в банковия сектор и измененията в нормативната уредба. От КЗК посочват, че е бил извършен "общ преглед на действащите тарифи за лихвите, таксите и комисионите, прилагани от банките - членове на АББ, при предоставянето на услуги към клиенти, публикувани на интернет страниците на съответните банки". Това, което установила комисията, поражда необходимост от по-задълбочено изследване на конкурентността, прозрачността и условията, предлагани от банките при предоставянето на услугите им в периода 2015-2017 г.

В решението се посочва още, че "в тази връзка допълнително следва да бъде установено съществуват ли бариери пред клиентите при смяна на обслужващата банка при предоставянето на конкретна услуга и евентуално наличие на обвързващи/пакетни продажби и др."

КЗК ще изиска актуална информация от компетентните държавни органи и съответните браншови организации. От комисията призовават и обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с настоящото производство.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички