Вторник,

Бездимните цигари ще имат 40% акциз от този на обикновените

От: Администратор -
A
A
A

Комисията по бюджет и финанси реши на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи изделия да бъде 233 лв. на 1 кг тютюн, съобщава Агенция Фокус. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. По този начин данъкът на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде 40% от този на обикновените цигари. Промените ще влязат в сила от 1 октомври. Предстои предложенията да бъдат гласувани и от Народното събрание.

Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево съдържание, защото очакваме пазарът да бъде залят с продукти с различно количество тютюн, обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Параграф 2, който предлагаме всъщност, замества двата отхвърлени преди това параграфа така, защото данъчната основа да бъде на база тютюнево съдържание или количество тютюн в съответното нагреваемо изделие. Това предложение се прави, защото всичките видове тютюневи изделия, които очакваме да залеят българския пазар в следващата година, ще имат различно количество тютюн", обясни Стоянова.

На въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България" Румен Гечев за това, защо гласуват този законопроект, след като е разбрал от медиите, че той е бил изтеглен по-рано през деня от премиера Бойко Борисов, Менда Стоянова отговори: „За да се изтегли един проект, преди първото му четене в пленарна зала всички вносители да се подпишат под съгласието за изтегляне. Така става изтеглянето, а не чрез медиите."

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички