Вторник,

66% от българите са спокойни когато плащат с карта в чужбина

От: Администратор -
A
A
A

Нашенци все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи скъпо.

Най-често плащанията с карти са свързани с резервацията в хотела и плащането на самолетния билет. Все повече българи обаче избират да ги използват по време на престоя си в чужбина. Повечето сметки са в български лева, което обаче поставя въпроса колко изгодно е да платим и няколко процента от сумата отгоре, колкото ще е таксата за превалутиране.

Ваня Манова ръководи българския офис на един от големите картови оператори. „За клиентите няма по-изгоден курс – нито банка, нито обменно бюро, нито каквото и да се сетите, от курса, по който става превалутирането в картовите организации", обясни тя. Манова посъветва хората, пътуващи в чужбина, винаги да плащат в местна валута за държавата.

Плащането с карта по интернет е без допълнителни такси, с изключение на превалутирането. Другият вариант е да се изтегли местна валута от банкомат или плащане на ПОС терминал.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички