Захариева: Никой не иска търговска война със САЩ, но няма да преговаряме под натиск

Захариева: Никой не иска търговска война със САЩ, но няма да преговаряме под натиск | StandartNews.com

Европейският съюз не иска война със САЩ, няма как Европа да бъде заплаха за сигурността им, защото ние сме партньори, но няма как да преговаряме под натиск. Ние сме готови на преговори, за да защитим интересите на европейския бизнес и на европейските служители - това е посланието, около което се обединихме снощи. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Снощи в София Тех Парк се проведе среща на европейските лидери преди днешната среща на върха ЕС – Западни Балкани. Оставането на Европа в ядреното споразумение с Иран бе една от основните теми, дискитурини от държавниците.

"Ако не бяха успели да постигнат съгласие се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона. Лидерите останаха единни и решиха, че Европа ще остане в сделката, докато Иран продължава да я изпълнява. До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката", подчерта министърът на външните работи пред bTV.

Единни са останали лидерите и по друга тежка тема – търговските отношения със САЩ, които под ръководството на Доналд Тръмп започват да водят по-протекционистка политика с мита за ключови стоки.

"Никой не иска търговска война с Щатите", подчерта Захариева.

По думите й в момента ЕК е в по-силна преговорна позиция, защото има зад себе си подкрепата на всички членки: "Няма как да преговаряме под натиск".

Западните Балкани не са били обсъждани на вечерята.

"Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС – само на базата на компромиси", обясни външният министър.

Тя припомни, че все още в региона има над 12 отворени гранични въпроса.

"На днешната среща Западни Балкани – ЕС ще се потвърди европейската перспектива като незаобиколима, а софийският дневен ред ще подпомага по-бързия процес на интеграция", каза още вицепремиерът.

Захариева изрази надежда, че срещата в София ще се споменава и след години – по начина, по който това се е правело за форума в Солун от 2003 г. Тя обаче не се ангажира с прогнози колко ще са новите членки на ЕС след още 15 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай