Украинският посланик получи от президента орден Мадарски конник

Украинският посланик получи от президента орден Мадарски конник | StandartNews.com

Президентът Румен Радев награди посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден "Мадарски конник" първа степен.

Държавният глава отбеляза, че това високо отличие е не само израз на голямото значение, което България отдава на връзките с Украйна, но е и признание за високите заслуги на посланик Балтажи за развитие на отношенията между двете държави. Радев посочи, че традиционно приятелските отношения между България и Украйна имат здрава основа имат дълбоки културни и исторически връзки.

Нашите отношения придобиха нов импулс след категорично заявената европейска и евроатлантическа ориентация на Украйна, каза президентът. Той отбеляза, че политическият диалог се развива активно, а и има пречупване на негативната тенденция на спад на стокообмена. Румен Радев изрази и задоволството си от активните връзки в областта на туризма, образованието, науката и културата.

Посланик Микола Балтажи посочи, че мандатът му като посланик в България е съвпаднал с изключително трудно време за неговата държава и благодари за подкрепата на България за държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, за системните реформи, за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Горд съм, че имах възможност да продължа достойно традицията на украинската дипломация в България, започнала с откриването на украинско посолство през 1918 г., каза посланик Балтажи. Оставям прекрасната България с невероятни спомени и топли чувства, ще ми липсват планините, приятелите и гостоприемните хора, каза той.

В моята кариера това беше особена мисия ,но и специална отговорност, използвах целия си опит и знания за благото на българо-украинските отношения и съм убеден, че за тях има голямо бъдеще, заяви посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай