Президент и премиер заедно решили кой ще ръководи делегацията за сесията на ООН

Президент и премиер заедно решили кой ще ръководи делегацията за сесията на ООН | StandartNews.com

Кой ще ръководи българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН било договорено между кабинетите на президента и премиера. Това увери медиите в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тази година това ще е премиерът Бойко Борисов.

Според правилата на ООН е възможно страната да се представлява от държавен или правителствен ръководител или от министъра на външните работи, те могат и да се ротират в зависимост от темите, добави тя. Така че по думите й с оглед на българското европредседателство, глобалните теми, преценката е била, че е добре тази година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

В никакъв случай не говорим за някакви спекулации, които се чуват, подчерта Захариева. И добави, че миналата година делегацията е водена от държавния глава.

Президентът Радев знае за това, посочи външният министър. Имало е писма между двата кабинета, среща между кабинетите на президента и на премиера.

По принцип, смята вицепремиерът, комуникацията винаги, ако има някакъв проблем, би трябвало да се подобрява. Аз мисля, че комуникация между институциите има, сигурно винаги има какво да се подобрява, но това е двустранен процес, не може само да е от страна на премиер към президент например, би трябвало да е в двете посоки, коментира Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай