Полицията с мерки за сигурността на децата през новата учебна година

Полицията с мерки за сигурността на децата през новата учебна година | StandartNews.com

МВР предприема всички необходими мерки за опазване здравето и живота на децата през новата учебна година, съобщиха на пресконференция днес представители на полицията. Главен инспектор Георги Георгиев от отдел „Охранителна полиция" в ГДНП уточни, че вече са проведени срещи с Регионалните управления на образованието, с директорите на училища и детски градини, а целта е била – обсъждане на всички мерки, свързани с опазването здравето и живота на децата. Актуализиран е начинът за бърза връзка между представителите на охранителните фирми в учебните заведения и съответните обслужващи района служители на МВР. „Така, когато има индикация за нещо нередно, охранителните фирми ще могат по-бързо да ни уведомяват, а съответно ние ще можем да реагираме за по-кратко време", допълни Георгиев.

През цялата учебна година ще се извършват регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения, при които стриктно ще се следи спазването на Закона за защита на детето, включващо недопускането на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и незаконната продажба на тютюневи изделия и алкохол на подрастващите.

Главен инспектор Георгиев се спря и на планирани мерки, свързани с откриването на новата учебна година. Той обясни, че е предприет по-гъвкав подход за обезпечаване на сигурността в училищата и районите около тях. Освен униформените служители, които традиционно присъстват на такива места, ще има и много цивилни полицаи. Ще се следи и за недопускане на продажбата на алкохол и тютюневи изделия на учащи се от търговските обекти в близост на учебните заведения и ще се предприемат съответните рестриктивни действия спрямо собствениците им.

През цялата година полицията ще работи с децата по линия на превенцията, допълни инспектор Ваня Славчева от сектор „Детска престъпност"- ГДНП. Две са основните програми, по които МВР и училищата ще си сътрудничат - „Детско полицейско управление" и „Работа на полицията в училищата". Целта и на двете програми е да се опази живота и здравето на децата, техните права, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации, нетърпимост към престъпните посегателства и да се намалят престъпленията и противообществените прояви, извършвани от деца и срещу деца.

Продължават и усилията на пътна полиция, насочени към опазването на живота на децата, посочи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция". Тя обясни, че и за 25-та поредна година от началото на месец септември е в ход специализирана полицейска операция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!". Първата част от акцията включва обходи на районите около учебните заведения и детските градини, за да се провери в какво състояние са парапетите и загражденията, които са в непосредствена близост до пешеходните пътеки. Освен това са огледани самите пешеходни пътеки с цел сигнализиране за привеждането им в законосъобразен вид, както и вертикалната маркировка. В рамките на предприетите действия са проведени срещи с училищните ръководства и са планирани редица обучителни занятия с децата, на които малките ще се запознаят с правилата за движение по пътищата. Тя припомни, че през мината година в първия учебен ден няма нито едно загинало дете и изрази надежда тази тенденция да продължи.

На територията на столицата също са проведени редица срещи с ръководствата на учебните заведения и охранителните фирми, които се грижат за сигурността на децата, посочи началникът на отдел „Охранителна полиция" в СДВР комисар Борислав Муеров. Набелязани са конкретни мерки, като е акцентирано най-вече на пропускателния режим. Ежедневно ще има присъствие на полицейски служители, които ще правят периодични обходи. По-специално внимание ще се отделя на пиковите часове, в които е предвидено да има постоянно полицейско присъствие. Комисар Муеров увери, че тази година ще се засили контролът и наблюдението с цел недопускане на разпространението на наркотични вещества край училищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай