Паметник на кирилицата и в Новосибирск за 24 май

Паметник на кирилицата и в Новосибирск за 24 май | StandartNews.com

КСлед монголската столица Улан Батор и Южния полюс паметник на кирилицата ще се издигне и в третия по големина руски град Новосибирск, съобщиха инициаторите на идеята проф. Николай Овчаров и инж. Младен Станев, който е проектирал трите монумента.

Този в 2-милионния руски мегаполис представлява композиция от 3 разтворени книги с 3 свитъка с кирилски букви върху тях и 3 икони – на св. Кирил, св. Методий и св. Климент. Голям православен кръст увенчава 4,5-метровата скулптура от хром-никел и месинг. Три капсули с пръст от 6 свети места в България ще бъдат скрити в нея. Създателите се надяват паметникът да бъде открит на емблематичната дата 24 май тази година, когато Новосибирск чества и 125-годишнината от основаването си.

Паметникът на кирилицата вече е поставен на Антарктида от полярниците ни. "Може да се гордеем, тъй като вторият паметник на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база", отбеляза инж. Младен Станев.

По думите му имало увереност, че през тази година монументът в Антарктида ще бъде включен към паметниците за защита към ЮНЕСКО, тъй като е единственият на Южния полюс. Тази идея беше подкрепена от бившия монголски посланик, от проф. Христо Пимпирев и от Българския антарктически институт, както от много български държавни и частни институции, обясни инж. Станев. Той каза, че в основата на паметника в Южния полюс има капсули, напълнени с пръст от шест свети места за България - от Плиска, Преслав, Варна, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Паметниците на кирилицата се изработват от хром, никел и от благороден месинг, защото това са "вечни" метали - не подлежат на корозия и не се замърсява природата, разказа инж. Младен Станев. Той изрази увереност, че през тази година проф. Николай Овчаров ще направи всичко възможно, за да убеди представител на държавата заедно с високопоставен духовник от БПЦ да бъде осветен не само паметникът на Антарктида, но и българският параклис на Южния полюс.

Инициативата за поставяне на паметници на кирилицата е свързана с уникалната "Мисия България" на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов, които ще представят българското културно наследство по света. В продължение на малко повече от два месеца двамата ще обиколят 10 страни в Европа и по света. Акцията се осъществява под егидата на Външно министерство и с личното съдействие на вицепремиера Екатерина Захариева. Целта е да бъдат запознати чуждите държави с богатата история и културно-историческо наследство на България. Първият тур включва столицата на Молдова Кишинев, големия руски град Екатеринбург, столицата на Армения, Ереван и белгийския град Гент, където лекцията ще бъде пред един от най-добрите университети в Европа. Сред около две седмици във втората половина на април двамата професори летят за Пекин. Както е известно Китай в момента е една от целите на нашето правителство за развитие на културно-историческия туризъм у нас. Следва "гръцкия" тур в началото на май, когато ще бъдат посетени Атина и столицата на Кипър, Никозия. Турнето завършва с централноевропейските страни Словакия, Словения и Унгария в края на май.

В лекциите и презентациите ще се разказва за историята и паметниците по българските земи от дълбока древност до края на ХІV в., когато България със саможертвата си спасява европейската цивилизация от ударите на османските пълчища.

"Разбира се, всяка лекция ще има и индивидуален облик спрямо спецификата на съответната държава и на аудиторията. Нашите думи ще бъдат насочени както към специализирана научна лектория, така и към обикновените хора. Така например в Кишинев започваме от центъра на българите в Молдова - Тараклия, където явно ще говорим пред наши сънародници", обясни проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай