Опит за приватизация на свободното слово

Опит за приватизация на свободното слово | StandartNews.com

Една лъжа може да обиколи половината свят, докато една истина е все още на мястото си. Тези думи на Уинстън Чърчил най-добре илюстрират опита на трима бизнесмени да приватизират свободата на словото в България.

В деня, когато у нас пристигнаха европейските кореспонденти, отразяващи старта на българското председателство, издателите на "Капитал", Клуб Z и в. "Сега" - Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, се събраха в столичния хотел "Балкан", за да представят така наречената от тях Бяла книга за свободата на медиите в България. За да има допълнителна тежест, те я представиха като съвместен проект на Съюза на издателите в България, в който членуват само те и сателитните им издания. За нито един от тримата бизнесмени медиите не са основна дейност, или най-малкото - не са единствена.

"Независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват", твърдят бизнесмените в т.нар. Бяла книга и посочват не за първи път като виновник депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Бизнесмените - издатели твърдят още, че "журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси".

Ако тези оценки бяха дадени от журналистите в техните медии, коментарът ни сигурно щеше да бъде различен. Но няма как да приемем за свобода на словото да говорят хора, които финансират изданията си и е ясно, че в тях са и хлябът, и ножът.

Направи впечатление обаче, че акцент в сбирката на издателите е и съдебната система.

"Журналистите и издателите все по-трудно могат да разчитат на правосъдие и справедлив процес, особено в досъдебната фаза, където действията на прокуратурата не подлежат на съдебен контрол", обявиха бизнесмените - издатели. Затова техният съюз настоява от ЕС да бъдат изпратени "независими наблюдатели - международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България". Най-вероятно имат предвид себе си като издатели, защото двама от тях - Иво Прокопиев и Огнян Донев, отдавна са клиенти на прокуратурата. Но не заради отстояване свободата на словото. А заради спорна приватизация и съмнения за укриване на данъци.

Съмнения за прозрачността на вчерашната пресконференция събуди и фактът, че да я отразят бяха поканени само избрани медии. "Стандарт", например, не получи покана. Други три медии пък публично се оплакаха, че не са допуснати на срещата, за да зададат въпросите си, с аргумента, че "не отговарят на стандартите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай