Монополът на здравната каса може да застраши нови здравни осигуровки

Кадър: бТВ

Монополът на здравната каса може да застраши нови здравни осигуровки | StandartNews.com

При въвеждането на задължителна здравна застраховка ще можем да избираме къде да даваме поне част от вноската си и ще се появи елемент на конкуренция, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му по-добър е моделът, при който се разбива монополът на НЗОК.

Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. Здравното министерство е направило примерни сметки, които показват, че вноската за застраховката ще е около 12 лева на месец.

Според бившия директор на „Пирогов" доц. д-р Спас Спасков се разчита на това, че тези пари ще се разпределят към НЗОК и частни фондове и тогава контролът е по-сериозен. Самата идея е да влязат повече пари в здравината система, посочи той.

Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи отбеляза, че това представлява значително увеличаване на вноската за здравно осигуряване. Парите в системата според нея трябва да влязат през застрахователите, за да се подобри контрола.

Асоциацията на българските застрахователи не беше потърсена на нито един от етапите по този проект, каза Светла Несторова. Принципът да се дофинансира системата през частния сектор е правилен, но според нея не е ясно как ще става събираемостта на тези средства.

„При корекция на цените, как ще работи моделът, а и застрахователите не са предвидени като механизъм за контрол", отбеляза Несторова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай