Карадайъ: Балканите да се консолидират на принципа на заедността

Карадайъ: Балканите да се консолидират на принципа на заедността | StandartNews.com

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на толерантността, солидарността по пътя към членството в ЕС. Този модел, който предлага днешното правителство не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В отговор на въпрос каква е позицията им за ролята на България и правителството по време на председателството за консолидацията на Балканите, Карадайъ посочи, че моделът, който днес е в България, не може да бъде модел на Балканите. "Балканският национализъм е малко по-опасен от европейския. Толерирането на националистите и национализмите да са на власт създава голям проблем на Балканите. Този модел няма как да консолидира Балканите", отбеляза той.

За отношенията ЕС – Турция, Карадайъ подчерта, че позицията им е, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат и продължаването на преговорите за членство на Турция е част от демократичните процеси. Ние като съседна държава на Република Турция считаме, че и балканските страни имаме интерес да сме съсед на една демократична Турция, а защо не и член на ЕС, каза той.

В отговор на въпрос какво очаква ДПС от ГЕРБ, за да не участва във вота на недоверие срещу правителството, Карадайъ подчерта, че ГЕРБ няма по какъв начин да влияе върху политиката на ДПС. "Това правителство е вредно за нашата страна. Власт, в която участват националисти, вреди на държавата", заяви той.

Движението за права и свободи е организатор и домакин на конференция на балканските либерали, чиято тема е "Западните Балкани- неразделна част от Обединена Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай