ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Бизнесът влиза в класните стаи

ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Бизнесът влиза в класните стаи | StandartNews.com

10% от лекциите във вузовете също ще се водят от хора от фирмите

Бизнесът влиза в класните стаи, за да преподава на учениците практически знания и умения. Например в часа по физика, докато децата учат какво е това ток, ще има възможност електроинженер да им обясни как еленергията се произвежда и използва. Срещата с човек от реалния бизнес може да повлияе и за избора на бъдеща професия, обясни зам.министърът на образованието Таня Михайлова по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от "Стандарт", АИКБ и Аутомотив клъстер България.

Михайлова съобщи, че 10 263 ученици от 9 до 12 клас в момента учат автомобилостроене.  "Ако всички от тях се реализират по професията си, няма да е проблем да се напълнят свободните работни места в българската икономика", допълни тя.

"Работим и с бизнеса, и с висшите училища да се случи така, че децата да се реализират или по професията, или да влизат във вузове, в които са приети поне по сродна специалност", добави Михайлова.

В сряда Министерският съвет е приел списък на защитените професии, както и на такива, в които ще има бъдещ недостиг на кадри. Това означава, че дори и само 8 деца ще могат да формират паралелка. В списъка са специалности като машиностроене, електроника, енергетика и транспорт. Специалностите са общо 55 в 12 професионални направления. Михайлова съобщи също, че във Видин е била открита нова професионална паралелка, свръзана с автомобилостроенето, на базата на искания от бизнеса.

Председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова пък добави, че в петък тя и нейни колеги са внесли промени в Закона за висшето образование, които позволяват на бизнеса да влезе в университетите. Както да преподава, така и да акредитира отделни професионални направления. Хора от фирмите ще могат да участват и в комисиите, които изготвят новите учебни програми, допълни тя.

Законът за висшето образование няма да докара качествени млади хора в нашите ВУЗ, коментира шефът на АИКБ Васил Велев. Работодателите ще внесат предложение за регулиране на план приема и финансови стимули, за да останат младите хора у нас. "Важно е да се повиши качеството на обучението за сметка на количеството висшисти", подчерта Велев.

Ректор: Студентите не
искат договори с фирмите

Действащите в момента инженери са на по 50-60 години, заяви ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов. Той посочи, че ако се закрият действащите в момента колежи и полупрофесионални учебни заведения и останат само чистите университети, които носят отговорност за знанията, които дават, проблемът ще се реши.

"Студентите не искат договори с бизнеса, защото това означава да се обвържат по-късно с конкретна работна заплата, която може и да е по-ниска. А те искат да са свободни", посочи ректорът. В същото време обаче подчерта, че всички студенти в неговия университет още от втори курс вече са "раздадени" на фирмите. Проф. Иларионов подчерта също, че заплащането във вузовете в момента е съизмеримо с това в гимназиите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай