Детската смъртност - 2 пъти по-висока от тази в ЕС

Детската смъртност  - 2 пъти по-висока от тази в ЕС | StandartNews.com

Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ по време на кръгла маса "Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства". Дискусията е организирана от НЦОЗА, под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Детската смъртност в България е 6.5 на 1000 живородени деца, докато в ЕС е 3.6 на 1000 живородени. По думите му раждаемостта в страната ни намалява, а общата смъртност е доста негативен показател. В ЕС показателят за обща смъртност е много по-нисък, добави още Хинков. Най-голям процент за смъртността е свързан с болести на кръвообращението. България е на 9-о място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене сред жените е на 12-о място.

Естественият прираст бележи все по-голям спад и България постепенно губи своето население, но има трайна тенденция за повишаване на средната продъжителност на живота.

В периода 2001- 2015 год. разходите за здравеопазване нарастват с 450 процента, като най-много средства се отделят за болнична помощ и лекарства за домашно лечение. Динамиката на здравно-демографските показатели обаче не се променя особено, а причините за това са недостатъчната ефективност на здравната система, терапевтичният процес е фрагментиран, а финансирането не е обвързано с показаните резултати.
Оптимизирането на ефективността на здравните ресурси е предизвикателство пред системата, каза още Хинков и подчерта, че лекарите са много добре обучени и показват високо ниво на професионализъм. Българинът не цени здравето си, заключи Хинков.

Българското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с демографското състояние, неравенство и необходимостта здравната система да отговори на потребностите на гражданите, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай