Зъболекарка лекува нуждаещи се безплатно

Млада зъболекарка от Варна предлага безплатно лечение на пациенти

Зъболекарка лекува нуждаещи се безплатно | StandartNews.com

Млада зъболекарка от Варна предлага безплатно лечение на пациенти, които не са посещавали редовно зъболекарския кабинет и се нуждаят от спешна помощ, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Филианна Филипова има практика от 4 години. Освен от дентална медицина тя вече печели и от естетични процедури. На нуждаещите се пациенти обаче помага безплатно.

„Като цяло българинът идва се на зъболекар, когато болките са нетърпими, обезболяващите не помагат и няма друг начин. Има много хора, които нямат пари да се лекуват. Затова започнахме и тази инициатива, с която да помогнем на тези, които наистина нямат никаква възможност да отидат на зъболекар”, казва Филипова.

Само за седмица 8 души са потърсили безплатната помощ на д-р Филипова.

„Редовно се срещам с пациенти, които не могат да се лекуват. Човекът идва с болки в зъба. Имал е кариес преди 1 година, но е решил да не го прави. Изчакал е малко и зъбът е станал за кореново лечение, но човекът няма 150 или 250 лв.и съответно иска да го извадим, за да не го боли. Идва моментът, в който аз да реша дали да работя безплатно за този пациент, или да извадя един зъб, който  може да остане в устата му още 15 години или дори цял живот. Като лекар не избирам да извадя зъба. Започваме лечение, докато не постигнем резултат. Мога да кажа, че всеки стоматолог, който познавам, е правил подобни компромиси в практиката си”, разказа още Филианна Филипова.

Д-р Филипова се среща със стоматологията още като дете, но като пациент. Оттам идва и желанието й да помага на хората.

Тя апелира родителите да водят децата си редовно на прегледи, за да не се стига до вадене на зъби. Освен това призовава и всеки свой колега, който имат възможност да се включи в инициативата за безплатно лечение на нуждаещи се пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай