Запушеният нос вдига кръвното

Запушеният нос вдига кръвното | StandartNews.com

София. Запушен нос? Дребна работа, ще кажете. Да, ама не. "Много пъти съм казвал, че човек, който не диша през носа, не е здрав и след години развива някакво заболяване", алармира д-р Иван Йорданов, - началник на УНГ отделение в столичната МБАЛ "Софиямед".

"Единственото функционално дишане е това през носа. Въздухът, който не е преминал през него, не позволява на белия дроб да се напълни 100%, оттам не използваме този енергиен източник както трябва и организмът ни не работи на пълни обороти", обяснява д-р Иван Йорданов. "Тъй като белият дроб не е напълнен изцяло, не се разширява в своя цялостен обем и сърцето, което се намира между двата бели дроба, започва да бие срещу съпротивление. Оттам започва да се вдига кръвно налягане", предупреждава д-р Йорданов. Практикувал е в Обединеното кралство и споделя, че там всички пациенти, които имат артериална хипертония и затруднено носно дишане, винаги минават през УНГ преглед, за да се установи дали това не е причината за кръвното. Защото иначе

се лекува следствието, а не причината

за хипертонията.

В отделението по УНГ на столичната болница

"Софиямед" с помощта на най-модерната операционна техника като микроинвазивни камери, лазер, операционен микроскоп последно поколение, апаратура за ендоскопски операции на ухо, нос и околоносни кухини д-р Йорданов и неговият екип за първи път правят диагностика по време на сън. Прилага се упойка, която за 2-3 минути приспива пациента и той започва да хърка. Тогава със специални техники и микрокамера през носа се открива каква е причината за затрудненото носно дишане и хъркането.
Най-честите причини за това са заболявания на носа (полипи, изкривена носна преграда, хипертрофирали носни конхи, алергични заболявания на носоглътката), уголемените сливици, трета сливица, езична сливица и физиологични аномалии на мекото и твърдото небце.

Продължителното хъркане, без навременно изясняване на причината и започване на подходящо лечение, води до повишаване в най-голяма степен на рискове от развитието на сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане), чести остри и хронични заболявания на дихателната система, сънна апнея,

неработоспособност и сънливост през деня

опасност при шофиране и др. Допълнителни фактори, подпомагащи хъркането, са: наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол и цигари, антидепресантите и заболяванията на централната нервна система, напомня д-р Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай