Високата смъртност у нас. Ето причината

Проф. Аргирова коментира употребатна на антибиотиците

Високата смъртност у нас. Ето причината | StandartNews.com

Бъдещата дясна ръка и личен съветник на Кирил Петков проф. Радка Аргирова посочи водещата причина за смъртност в България от вируса.

Широката употреба на антибиотици при лечението на пациенти с вируса има връзка с високата смъртност у нас при тях.

Това сподели вирусологът проф. Радка Аргирова след края на кръгла маса на тема „Зелената стратегия на България срещу антимикробнатата резистентност“, по време на която стана ясно, че България е единствената страна в ЕС, в която по време на пандемията е нараснала употребата на антибиотици, съобщава "Монитор".

По думите ѝ общопрактикуващите лекари ги предписват на „по-болните“ или от по-ниските икономически слоеве, защото не са сигурни в диагнозата си или в подобряването на пациентите си, а се страхуват от влошаването им.

„Не може да се лекува с 2, 3 или 5 антибиотика бактериална инфекция. Първо, да може да не е доказана, и най-вероятно не е. Второ, тези 2, 3 или 5 антибиотика може да с противоречиво действие един спрямо друг. Ние лекуваме с медикамент, който даваш на микроба антибиотик, който вместо да го уби, му е кеф, защото вече е резистентен“, заяви проф. Аргирова.

Тя подчерта, че първо трябва да се види коя е бактерията, след това каква е чувствителността на човека към антибиотици и едва тогава да се вземе решение за лечението му, което в зависимост от симптоматиката да има достатъчна широта на действие.

Тогава може да се предпише тясно спектърен или широко спектъръен антибиотик спрямо общото състояние на болния. Втория фактор за високата смъртност у нас по думите на проф. Аргирова е, че хората е обръщат твърде късно към лекар.

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков подчерта, че вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай