Веганството - начин на живот, мода или болест

Режимът лекува много болести, при които конвенционалната медицина е безсилна

Веганството - начин на живот, мода или болест | StandartNews.com

* Режимът лекува много болести, при които конвенционалната медицина е безсилна

* Обществото не ползва дори козметика, ако е тествана върху животни

„Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора“
Леонардо да Винчи

Австралийски съпрузи вегани бяха изправени пред съда в Сидни заради престъпна небрежност при отглеждането на 3-годишната им дъщеря. Родителите държали детето на строга веганска диета. На 19 месеца момиченцето тежало под 5 кг, имало вид на 3-месечно бебе, не можело да седи, да говори и да се изправя. Хранели го предимно с овес и оризово мляко. Дневната му дажба включвала и половин банан сутрин, парче препечен хляб със сладко или с фъстъчено масло за обяд, а за вечеря - тофу, ориз или картофи. 

Да си веган в последно време е на мода. Веганството - част от манията по еко и биопроизводство, по грижата за здравето, по опитите за връщане към природата - само по себе си е чудесно. Когато хората вземат решение относно нещо толкова съществено като храната обаче, е задължително да са информирани за ползите и вредите от нея, защото в противен случай рискуват най-ценното –здравето си. А дали е здравословно веганското хранене, всеки решава сам за себе си. 

Кръщелникът на веган обществото е англичанинът Доналд Уотсън, който съставя думата „веган“ (vegan) от началото и края на думата vegetarian. Тя започва да се използва със създаването на веган обществото (vegan society) на 1 ноември 1944 г., основано от самия Уотсън.

Световният ден на веганството е 1 ноември, който официално се отбелязва от 1994 г.

Веганството е по-строгата форма на вегетарианството, в която освен месото и рибата са изключени и всички останали животински продукти – мляко и млечни продукти, яйца и дори мед и пчелни продукти. Или казано по-просто – да си веган е равнозначно на познатото постене, но далеч не само за обичайните четиридесет дни. Няма как в такъв случай да не си зададем въпроси относно ползите и вредите от подобно хранене, особено след като на пръв поглед подобно меню изглежда наистина доста ограничено.

Веганството и вегетарианството стават популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните деситилетия на ХХ век започват да се откриват вегански заведения, ресторанти, пекарни, а по-късно и онлайн магазини. Една от основните цели на веганското общество е да се сложи край на експлоатацията на животните от човек. Веганите са и крайни вегетарианци, които не само се отказват от всяка храна с животински произход, но и не използват продукти пряко или косвено получени от животни. Освен ограниченията по отношение на храната те не използват изделия от кожа, коприна, вълна, както и продукти с животински компоненти като желатин, глицерин и други. Продуктите, които са тествани върху животни, също са елиминирани от тяхната потребителска кошница – това са най-вече видове козметика и тютюн.

Веганството несъмнено влияе положително върху човешкия организъм и здраве. Такова хранене е базирано на консумацията предимно на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, а лошите мазнини, рафинираните въглехидрати и преработените храни съответно са ограничени или напълно изключени. Добре съставеното и балансирано веганско меню е богато на витамини и минерали, фибри, антиоксиданти, което е предпоставка за по-добро здраве. Подобен режим се използва и за лечението на множество болести, с които конвенционалната медицина не може да се справи. 
Само по себе си подобно хранене помага за изчистване на организма от натрупаните шлаки и токсини и неимоверно увеличава жизнените сили и енергия. Хората, предприели подобна крачка, обикновено имат отношение към здравословната диета и са добре информирани как именно чрез менюто си да вървят по пътя към оптималното здраве. Не на последно място - много вегани твърдят, че с течение на времето се случва прочистване не само на физическо, но и на духовно ниво, а с това те стават много по-уравновесени и балансирани.

Но тази така наречена философия на храненето изисква алтернативни продукти, с които да се набавят всички необходими за организма вещества, или иначе казано – пълноценна храна. Което пък означава разнообразна и балансирана, която трябва да включва голямо количество плодове, зеленчуци, сурови ядки, бобови храни и полезни растителни мазнини.

Когато се прилага за дълъг период от време, а не просто като временен хранителен режим или пост, веганството поставя още поне няколко предизвикателства. Според проучванията веганите са по-слаби от хората, които консумират месо, а дори и от вегетарианците. Това носи и редица ползи за здравето - изследванията показват, че спазването на веган хранителен режим може да понижи нивата на лошия холестерол с около 20%, веганите страдат в много по-малка степен от проблеми с кръвното налягане. Същата е ситуацията и със сърдечно-съдовите заболявания. Заради завишения прием на плодове и зеленчуци в организмите им има по-високи нива на антиоксиданти и фитохимикали, които от своя страна се грижат за доброто здраве на сърцето и намаляват риска от ракови заболявания.

Веганският режим на хранене обаче може да окаже пагубно влияние върху здравословното състояние на малките деца, предупреждават експерти. Според тях лишаването от месо, риба и млечни продукти от най-ранна детска възраст може да увреди не само развитието на физиката при малчуганите, но в най-лошия случай и да доведе до смърт.
Друг аргумент против веганството е липсата на протеини, които се съдържат в млякото, месото и яйцата. В такъв случай трябва да се консумират храни източници на растителен протеин например тофу и ядки.
Нивата на желязо при вегетарианците са ниски. При недостиг на желязо тялото не може да абсорбира този елемент от растителни продукти толкова добре, колкото от животински. Повечето растения съдържат желязо, но чрез месото то  се усвоява три пъти по-бързо от организма.
Това води до хронична умора и проблеми с функциите на мозъка.  Желязо може да се добавя под формата на хранителни добавки или с богатите на желязо соя, спанак, бял фасул, комбинирани с витамин D  и витамин В12.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай