Турция отваря границата за 100 болни българи

Борисов договори онкоболните да продължат лечението си с турския си колега Ердоган

Турция отваря границата за 100 болни българи | StandartNews.com

 

Българските граждани, които се лекуват в Турция и чието лечение беше преустановено поради въведените мерки за СOVID 19, ще могат да го продължат. Координацията и списъците на пациентите ще се извърши от министрите на външните работи и на здравеопазването на двете държави. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха по телефона по инициатива на българския министър-председател.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна нуждите на българските граждани, на които се налага да ходят на последващи процедури в Истанбул.

Българският министър-председател отправи молба до турския президент да бъде разрешено на тези български граждани да влязат в Турция, за да могат да продължат лечението си, като изтъкна, че става дума за около 100 човека, повечето от които са онкоболни и им се налага да ходят на химиотерапия.

Премиерът Борисов изрази готовност българската страна да се съобрази с всички условия, които турската страна прецени, че е необходимо да бъдат изпълнени предвид пандемията, включително, линейки от България да закарат болните директно до истанбулските болници, придружени от екипи за сигурност.

Българският министър-председател посочи, че за всичките оперирани пациенти самите лечебни заведения казват, че са тежко болни и непременно трябва да продължат химиотерапиите си в Истанбул, а те са и вече предплатени. „За всеки случай да се преценява, важното е да помогнем на българските граждани да се лекуват“, добави Борисов.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов подчерта още приятелските отношения между България и Турция и доброто сътрудничество по редица въпроси, включително мигрантския. Премиерът Борисов изтъкна, че на нашата граница в момента не се усеща миграционен натиск. Българският министър-председател отбеляза също значението на транспортните коридори, които продължават да функционират в условията на пандемия. Борисов посочи усилията на страната ни за облекчаване на тежкотоварния трафик, така че шофьорите да си вършат работата и да няма огромни опашки от тирове. 

В края на разговора си с турския президент Ердоган, премиерът Бойко Борисов го поздрави по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан и отправи пожелания за здраве към него и неговото семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай