Трима носители на наградата на името на д-р Атанас Дафовски

Акад. Богдан Петрунов, доц. Андрей Кехайов и д-р Недялка Джангозова са първите носители на наградата на името на д-р Атанас Дафовски

Трима носители на наградата на името на д-р Атанас Дафовски | StandartNews.com

Национална награда на името на известния лекар д-р Атанас Дафовски учреди областната болница в Кърджали. Това стана по повод 100 години от рождението на именития медик, патрон на най–голямото лечебно заведение в Източните Родопи.
„Призът ще се връчва за високи постижения в медицината, здравеопазването и науката по време на кръгли годишнини и при определени поводи с решение на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали”, обяви изпълнителният директор на болницата проф. д-р Тодор Черкезов.

Първи носители на националаната наградата станаха акад. д-р Богдан Петрунов, доц. д-р Андрей Кехайов и кърджалийският анестезиолог д-р Недялка Джангозова. На специалната церемония присъстваха областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова и главният експерт в Министерството на здравеопазването Катя Паракозова, шефове на здравни заведения в Кърджали, лекари, медицински специалисти.
       
Д-р Дафовски е значима личност в сферата на здравеопазването на област Кърджали. Той е управлявал болницата в периода 1961-1982 г. По негово време са изградени новите корпуси на областната болница, благодарение на добрата му кадрова политика в лечебното заведение са  работили висококвалифицирани лекари, с които би се гордяла всяка болница в страната. През 2018 г д-р Дафовски е удостоен посмъртно със званието почетен гражданин на Кърджали.
       
По повод годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски акад. д-р Богдан Петрунов изнесе лекция пред лекарската гилдия на тема „Алергията – съвременно социално значимо заболяване”, а по-късно ръководството на болницата, лекари и граждани на Кърджали поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на именития лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай